Τραπεζική «έφοδος» με λάφυρο €7 δισ.

Η αγορά της μικρής λιανικής, οι οποίες είναι κυρίως περίπτερα, καταστήματα ψιλικών και mini-market, όσο και να μην της φαίνεται είναι μια σημαντική αγορά για τις τράπεζες αλλά και για Startups, και έχει μπει στο στόχαστρο τους.

Σήμερα εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 30.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με τα μισά εξ αυτών να είναι Mini-market και το 25% περίπτερα, με την κρίση να έχει κάνει αισθητό το αντίκτυπό της στην συγκεκριμένη αγορά μια και οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις λεγόμενες αυθόρμητες και εκτός προγράμματος αγορές και έχουν στραφεί στα Σούπερ Μάρκετ.

Παρά την μείωση του τζίρου αυτός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γύρω στα 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις κατηγορίες προϊόντων που προσμετρούνται (είδη παντοπωλείου, καπνικά, διανομή τύπου). Πρόκειται για μια αγορά όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται με μετρητά ένα γεγονός που δεν άφησε αδιάφορες τις τράπεζες οι οποίες ψάχνουν νέες πηγές εσόδων με επέκταση της χρήσης των καρτών και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Υπέρ αυτού το στόχου δουλεύουν και οι περιορισμοί στη κίνηση των κεφαλαίων μια και έχει υπάρξει μια μεγάλη αύξηση στη χρήση των καρτών.

Τράπεζα Πειραιώς

Τον χορό άνοιξε η Τράπεζα Πειραιώς με την συμφωνία συνεργασίας που μόλις ανακοίνωσε με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων – Καπνοπωλών και Ψιλικών ειδών Ν. Αττικής.

Η συμφωνία αφορά ευρύ φάσμα υπηρεσιών και παροχών από την Τράπεζα Πειραιώς προς τα μέλη του Συνδικάτου η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, τερματικά αποδοχής καρτών και ειδική τιμολόγηση μικροσυναλλαγών προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κλάδου αλλά και την υπηρεσία easypay POINT για την εξόφληση λογαριασμών με χρήση μετρητών, για τις ΔΕΚΟ, τις ασφαλιστικές εταιρίες, την κινητή τηλεφωνία κ.α.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα το i-bank Pay, το δικό της ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα μια και συνοδεύεται και από μια ειδική συσκευή που δουλεύει με Bluetooth έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στις ταμειακές μηχανές των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα προσφέρει ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και φυσικά θα είναι εφαρμογή για Smartphones. Θα υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων της Εθνικής, όπως για παράδειγμα τα Social Pay, MyBank ενώ μέσω του Smartphone ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει ανέπαφα στα POS αλλά και σε πιο μικρά σημεία εφόσον ο επαγγελματίας ή ο έμπορος προμηθευτεί την ειδική συσκευή.

Ο στόχος της τράπεζας είναι ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών με μετρητά στην μικρή λιανική, να γίνεται μέσω του i-bank Pay ενώ οι προμήθειες αναμένεται να είναι χαμηλές.

Και οι Startups…

Στον συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιείται η InTale, η οποία προσφέρει μια πλατφόρμα διαχείρισης μικρής λιανικής η οποία λειτουργεί γύρω από ένα iPad και έναν σαρωτή Barcode και συνδέεται με την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης. Προσφέρει ενσωματωμένη βάση δεδομένων για όλα τα προϊόντα αλλά και στοιχεία διαχείρισης προϊόντων και της «αποθήκη» του καταστήματος. Η συγκεκριμένη λύση θα ολοκληρωνόταν εφόσον πρόσφερε και ηλεκτρονικές πληρωμές κάτι που έχει γίνει με παρόμοιες υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα έχουμε την Viva η οποία έχει μπει δυναμικά στο χώρο των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων με τα POS τα οποία πωλούνται στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών και υπό προϋποθέσεις προμήθειες και συνδρομές. Εφόσον η Viva η οποιαδήποτε άλλη FinTech εταιρεία αποφασίσει να μετατραπεί σε τράπεζα θα μπορούσε να μετατρέψει τα καταστήματα μικρής λιανικής σε ATM κατάθεσης και ανάληψης μετρητών, μικρών ποσών, όπως έχει κάνει η N26 στη Γερμανία.

(ΠΗΓΗ: startupper.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα