«Τρελές» αποδόσεις στη λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών

«Bingo!» αναμένεται να φωνάζουν σε λίγο καιρό οι Έλληνες καταναλωτές και φορολογούμενοι κάθε φορά που θα κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και αυτό θα το χρωστούν φυσικά στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού ανοίγει ο δρόμος για την λοταρία με τις αποδείξεις.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα και για τον λόγο αυτό στο επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου εργάζονται πυρετωδώς.

Στόχος να οριστικοποιηθούν, αυτές τις ημέρες, οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο και η διαδικασία διενέργειας της λοταρίας.

Ποιο είναι το βασικό σενάριο  

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, κάθε μήνα θα διανέμεται ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ στους φορολογούμενους με την μορφή κληρώσεων που θα γίνονται με βάση την αξία των συναλλαγών τους με πλαστικό χρήμα και τους λαχνούς που θα αναλογούν σ’ αυτήν. Κατά μέσο όρο, αναμένεται ότι θα κληρώνονται 1.000 τυχεροί τον μήνα, οι οποίοι θα κερδίζουν ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού που θα διανέμεται αλλά και για τον αριθμό των τυχερών αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Πού «ποντάρει» το υπουργείο Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η λοταρία, ως μέτρο, θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια για την περιστολή της φοροδιαφυγής, αφού κάθε φορολογούμενος θα έχει κίνητρο να χρησιμοποιεί την κάρτα του στις συναλλαγές. Κι αυτό γιατί το ύψος του ποσού των συναλλαγών του με κάρτες θα αναλογεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό λαχνών που θα μπαίνει στην κλήρωση του υπουργείου Οικονομικών σε μηνιαία βάση. Το υπουργείο Οικονομικών θα συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία από τις τράπεζες και για κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί ένας αριθμός λαχνών.

POS θα γίνει η συμμόρφωση

Στο υπ. Οικονομικών εκτιμούν επίσης ότι το μέτρο της λοταρίας έρχεται να υποστηρίξει την προσπάθεια για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες σε όλη την αγορά μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής των μηχανημάτων POS.

Επειδή όμως μάλλον το έχουν καταλάβει ότι μόνο με τον τζόγο δουλειά δεν γίνεται, με χθεσινή απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έγινε πιο αυστηρή η διαδικασία συμμόρφωσης των επαγγελματιών που δεν έχουν προμηθευτεί POS ενώ υποχρεούνται.

Έτσι στο εξής, οι επαγγελματίες, για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες από την καταγγελία ή την κοινοποίηση του ελέγχου να αποδείξουν ότι έχουν εγκαταστήσει το ειδικό μηχάνημα για τις συναλλαγές με κάρτες. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι σε αυτό το διάστημα των 30 ημερών θα έπρεπε να αποδείξουν ότι το έχουν παραγγείλει από την τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα