(Τρ)Ελλάς το μεγαλείο σου

Mια… ντουζίνα χρόνια ένας πολίτης βρισκόταν στο «περίμενε» προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη του προς το ΙΚΑ, και όταν η αρμόδια υπηρεσία εδέησε να ασχοληθεί με την αίτησή του, τον φόρτωσε πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις!!!!

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Ο άτυχος έμπορος της ιστορίας μας είχε κλείσει την εταιρεία του από το 2002 και το 2005 υπέβαλλε αίτηση στο ΙΚΑ προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές του ύψους τότε €2.500,επισυνάπτοντας όλα τα σχετικά στοιχεία για έλεγχο και ρύθμιση οφειλών, σύμφωνα µε το άρθρο 9 του ν.3302/2004.

Για πρώτη φορά έλαβε έγγραφη ειδοποίηση – πρόσκληση για έλεγχο τέσσερα χρόνια μετά, δηλαδή στις 12/11/2008, στην οποία του ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία, τα οποία όμως είχε ήδη καταθέσει εξ αρχής με την αίτησή του, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Ω του γραφειοκρατικού θαύματος, τα αιτούμενα στοιχεία αν και είχαν προκαταβολικά προσκομιστεί δεν βρέθηκαν τότε στην υπηρεσία. Αποτέλεσμα; Διαβιβάστηκε η αίτηση της ρύθμισης χωρίς αυτά και 6 χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης, τον Αύγουστο του 2011, δόθηκε στην εταιρεία η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 3302/2004.

Τότε το… θαύμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις: ο έμπορος έλαβε τον «Πίνακα Ληξιπρόθεσµων Χρεών Οφειλέτη» και έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι η αρχική οφειλή του είχε υπερδιπλασιαστεί, καθώς του επιβλήθηκαν πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις μέχρι και 120%, ενώ παράλληλα το ΙΚΑ δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταίρων!

Σανίδα σωτηρίας (και λογικής) ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο πολίτης δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί οικονομικά στο βάρος, είτε της εφάπαξ εξοφλήσεως του ποσού, είτε της αποπληρωμής των δόσεων της ρύθμισης και υπέβαλλε ένσταση στην αρμόδια επιτροπή ενστάσεων του ΙΚΑ, ενώ παράλληλα υπέβαλλε καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη.

Μετά από έρευνα των στοιχείων, στην οποία ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι πράγματι ο έμπορος είχε υποβάλλει νόμιμα και εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα για την ρύθμιση έγγραφα, επισήμανε στην Τοπική ∆ιοικητική Επιτροπή που θα εξέταζε την ένσταση του ενδιαφερομένου ότι όπως αποδείχθηκε, η παράλειψη της διοίκησης να διεκπεραιώσει έγκαιρα την υποβληθείσα αίτηση ρύθμισης των οφειλών είχε σαν αποτέλεσμα την διόγκωσή της µε πρόσθετα τέλη γεγονός που δεν θα συνέβαινε αν το υποκατάστημά ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε να µην επιβαρυνθεί η εταιρεία µε πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις χρονικών περιόδων για τις οποίες δεν φέρει ουσιαστικά την ευθύνη των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους ή στη µη υπαγωγή στις σχετικές ρυθμίσεις.
Η Τοπική ∆ιοικητική Επιτροπή λαμβάνοντας ρητά υπόψη τις θέσεις που διατύπωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, απάλλαξε την εταιρεία από τα πρόσθετα τέλη, δεχόμενη την υπαιτιότητα του ΙΚΑ και την εξαιτίας της διόγκωση της οφειλής.

Στην πορισματική του επιστολή προς το ΙΚΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι «από οποιαδήποτε οπτική γωνία και εάνπαρατηρήσει κάποιος τα πραγματικά γεγονότα, δεν είναι δυνατόν παρά να διαπιστώσει συγκεκριμένες υπηρεσιακές παραλείψεις / αδράνειες εκ μέρους της Διοίκησης» και επικαλούμενος τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη επιτάσσει την επανεκτίμηση της υπόθεσης, ώστε «να µην επιβαρυνθεί ο ενιστάμενος µε πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις, χρονικών περιόδων για τις οποίες δεν φέρει, ουσιαστικά, την ευθύνη των καθυστερήσεων στη αποπληρωμή τους, ή στην µη υπαγωγή στις σχετικές ρυθμίσεις».

Να προφυλαχθεί η νομιμότητα και η εμπιστοσύνη

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η επισήμανση ότι «εάν η ένσταση του πολίτη απορριφθεί ως εκπρόθεσμη θα δοθεί η εντύπωση στον πολίτη ότι η ∆ιοίκηση δεν θέλησε να εκδικάσει στην ουσία της µια υπόθεση, για την εξέλιξη της οποίας, υπέχει σημαντική ευθύνη, ακριβώς για να µη χρειαστεί να επιχειρηματολογήσει για την ευθύνη της αυτή» κάτι που θα κλονίσει την αρχής της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη και προτείνει να εκδοθεί για την υπόθεση αυτή απόφαση «σαφώς, ειδικώς και επαρκώς, η οποία δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και θα συμβάλλει έτσι στην εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης του Ιδρύματος µε τους συναλλασσόμενους πολίτες».

Η αρμόδια επιτροπή ενστάσεων του ΙΚΑ απάλλαξε τον οφειλέτη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, παρά την αντίθετη εισήγηση της Διοίκησης, που επέμενε ότι δεν έφταιγαν οι υπάλληλοι!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα