Τρεχάτε, ποδαράκια μου (να μη σας βρουν οι… Ξηροί μου)

Επέλεξε να μη δώσει το «παρών» της επιστροφής –ως όφειλε– στις φυλακές και δραπέτευσε. Το ποιοι άκουσαν, ποιοι ήξεραν και ποιοι ενημέρωσαν αλλά δεν εισακούστηκαν έχει τη σημασία του, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που μετράει. Και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η πραγματικότητα είναι ότι «τον χάσαμε τον Ξηρό, πατριώτη!»…

 Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού προκάλεσε σπασμωδικές αντιδράσεις από όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους. Υπουργείο Δικαιοσύνης και υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναλώθηκαν σε ανακοινώσεις, 17 –τουλάχιστον προς ώρας– σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής ΕΔΕ και την έκδοση πορίσματος, ενώ αποφασίστηκε η δυσμενής μετακίνηση και διαθεσιμότητα της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού, Μ.Σ., με αφορμή το περιβόητο πρωτοχρονιάτικο «event» όπου ο Χρ. Ξηρός και μέλη των «Πυρήνων» (φυλακής) να συνευρίσκονται στους διαδρόμους του σωφρονιστικού καταστήματος.

Στο καθαρά ειδησεογραφικό κομμάτι, κυριαρχεί η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία επικηρύχθηκαν (σ.σ.: είναι η δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο που επικηρύσσονται τρομοκράτες) με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ οι δραπέτες τρομοκράτες Χριστόδουλος Ξηρός, Νίκος Μαζιώτης, η σύντροφός του Πόλα Ρούπα, καθώς και οι δύο δράστες που εκτέλεσαν τους Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη και τραυμάτισαν βαρύτατα τον Αλέξανδρο Γέροντα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Από τη μία υπάρχει ο αντίκτυπος της υπόθεσης στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να ασκούν έντονες πιέσεις (βλ. σχετική ανακοίνωση του State Department που επιβεβαίωσε ότι στη λίστα του περιλαμβάνεται ως ενεργή τρομοκρατική οργάνωση η 17Ν και το… πέσιμο του John Keary στον Ευάγγελο Βενιζέλο) «να πιάσουμε τον Ξηρό».

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι οι φόβοι της κυβέρνησης για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει της εξάμηνης προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. έχουν πολλαπλασιαστεί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι 29 κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές δράσεις και 5 τρομοκράτες –με αντίστοιχο καταγεγραμμένο παρελθόν– κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που έχει αναγκάσει τις διωκτικές αρχές να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, ει δυνατόν… χθες!

Ο «κοριός» άκουσε την απόδραση, αλλά δεν αξιολογήθηκε(!)

Για τους έχοντες καλή μνήμη, οι επισημάνσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Δένδια, το περασμένο καλοκαίρι περί τρομοκρατίας μοιάζουν σήμερα με προειδοποιητικό καμπανάκι εγρήγορσης προς τους αστυνομικούς, κυρίως εκείνων που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη στόχων και είχαν διατεθεί σε συνοδείες προσώπων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», «ακούσματα» που είχαν στη διάθεσή τους οι Αρχές, προσδιορίζονταν και ερμηνεύονταν ως προπαρασκευαστικό σχέδιο τρομο-χτυπήματος. Θεώρησαν, δηλαδή, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής –και μετέφεραν στον πολιτικό τους προϊστάμενο– ότι η «ακουστική ανησυχία» μέσα στις φυλακές αφορούσε προετοιμασία ενός μεγάλου «μπαμ».

Το αξιοπερίεργο είναι ότι, παρά την ύπαρξη των παραπάνω εκτιμήσεων, ο Χρ. Ξηρός αιτήθηκε και έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβρη την 6η κατά σειρά άδειά του. Κι ενώ ο Χρ. Ξηρός  επιστρέφει κανονικά στον Κορυδαλλό, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη δίδονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα (από κάμερες ασφαλείας, ύστερα από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Φωκίδα, που όμως είχε λάβει χώρα τον περασμένο Ιανουάριο) και του επίσης καταζητούμενου και επικηρυγμένου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη, ύστερα από ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Μέθανα Τριζοινίας το περασμένο καλοκαίρι.

Βεβαιώθηκαν, αλλά…

Κάπως έτσι φτάσαμε στην 7η –και τελευταία όπως αποδείχτηκε– άδεια του Χρ. Ξηρού, και αφού είχε προηγηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η τελευταία συνάντηση του «Μανώλη» της 17Ν με μέλη των «Πυρήνων» (φυλακής…) της ΣΠΦ. Την επόμενη ημέρα, την πρώτη του νέου χρόνου, ο Χρ. Ξηρός ήταν σε άδεια, από την οποία δεν επέστρεψε ποτέ…

Πλέον, οι αξιωματικοί μετά και από αυτή την εξέλιξη είναι –σχεδόν– βέβαιοι ότι τα «ακούσματα» μέσα από τη φυλακή αφορούσαν την οργάνωση σχεδίου διαφυγής, δημιουργία «ομπρέλας» προστασίας και υπόθαλψης του 56χρονου δραπέτη τρομοκράτη. Η δημοσίευση, εξάλλου, σε ιστότοπο ελεύθερης διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, του κειμένου και του μαγνητοσκοπημένου μανιφέστο του Χρ. Ξηρού σε μια αναζήτηση προσδιορισμού της επόμενης κίνησής του, καταδεικνύει ενδεχομένως και στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να έχουν περιέλθει σε γνώση των Αρχών πριν φτάσουμε στην επικήρυξη και αναζήτηση ενός επικίνδυνου τρομοκράτη, αν δεχθούμε την εκδοχή ότι επέλεξε –μόνος του– αυτόν τον δρόμο…

Η σημειολογία του βιντεο-μανιφέστου

Το κείμενο το οποίο συνόδευε το μαγνητοσκοπημένο βίντεο του Χρ. Ξηρού φέρει ημερομηνία 14/1/2014 και υπογράφεται από τον ίδιο ως «ελεύθερο μέλος της 17Ν». Ωστόσο επελέγη η 20ή Ιανουαρίου (σ.σ.: 6 ημέρες μετά και 14 ημέρες από την απόφαση του «Μανώλη» της 17Ν να μην επιστρέψει στις φυλακές) για να αναρτηθεί στο διαδίκτυο από ίντερνετ καφέ της Καισαριανής. Ωστόσο, 4 ώρες αργότερα, στην ίδια παραπομπή με την αρχική ανάρτηση, εμφανίστηκε 9σέλιδο κείμενο, με τίτλο «Ολόκληρο το κείμενο Ξηρού», και υπογραφή που φέρει ημερομηνία «31/12/2013 Χριστόδουλος Ξηρός, Φυλακές Κορυδαλλού».

Στην αντιπαραβολή των τριών αναρτήσεων, διαπιστώνει κανείς ότι αποσπάσματα του αρχικού κειμένου, της παραμονής Πρωτοχρονιάς, διαβάζει στο «διάγγελμά» του ο δραπέτης τρομοκράτης, ενώ κάποια από αυτά συνθέτουν το συνοδευτικό κείμενο που υπογράφει.

Καλά γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του σωφρονιστικού συστήματος, και τους κατάδικους πια τρομοκράτες έγκλειστους για περισσότερα από 12 έτη, εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο Χρ. Ξηρός δεν είχε αποφασίσει να μην επιστρέψει στις φυλακές μετά το πέρας της 8ήμερης άδειάς του. Σε αυτή την εκδοχή συνηγορεί και η τήρηση των περιοριστικών όρων που του είχαν ορισθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Αδειών, με την εμφάνισή του κανονικά, τις 5 ημέρες της άδειάς του, στο Α.Τ. Καλλικράτειας Χαλκιδικής. «Κάτι, κάποια επαφή, συνάντηση, συνέβη έξω, και δρομολόγησε την απόφασή του να μην επιστρέψει στη φυλακή», εκτιμούν οι ίδιοι άνθρωποι.

Από την πλευρά τους, οι «ωτακουστές» των φυλακών εκτιμούν ότι η απόφαση του Χρ. Ξηρού να μην επιστρέψει ήταν προειλημμένη της χορήγησης άδειας που έλαβε, όταν το δίκτυο υπόθαλψής του, και ο ρόλος του, στα δρώμενα της νέας τάξης πραγμάτων της εγχώριας (νέο) τρομοκρατίας προσδιορίστηκε απόλυτα. Έτσι προσδιορίζουν και τις όποιες αναφορές του 54χρονου δραπέτη τρομοκράτη, στο βιντεο-μανιφέστο του, για «συσπείρωση» των ένοπλων οργανώσεων της νέας γενιάς τρομοκρατών υπό τη σκέπη τής πάλαι ποτέ (αντι)κοινωνικά αποδεκτής «17 Νοέμβρη» μιας άλλης τάξης πραγμάτων και μιας άλλης εποχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα