«Τριμερές» μήνυμα προς τους «νταήδες» της Τουρκίας

Από κοινού κάλεσμα προς όλα τα κράτη –φωτογραφίζοντας φυσικά την Τουρκία– να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ καθώς και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκαναν σήμερα οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου που συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που υιοθετήθηκε στη σημερινή συνάντηση της Λευκωσίας, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με τους ομολόγους του κυρίους Sameh Hassan Shoukry (Αίγυπτος) και Ιωάννης Κασουλίδης (Κύπρος) «αποδοκίμαζουν» τις πρόσφατες παράνομες πράξεις που διαπράττονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις μη εξουσιοδοτημένες σεισμικές έρευνες που διεξάγονται εκεί. Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι όλες οι μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι κ.κ. Βενιζέλος Shoukry και Κασουλίδης υπογράμμισαν, τέλος, τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους και του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο οι τρεις χώρες είναι μέλη. Από την άποψη αυτή, εξέφρασαν τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία προς όφελος των λαών της περιοχής, εξυπηρετείται καλύτερα μέσα από την τήρησή του από όλα τα εμπλεκόμενα σε καλά καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου χώρες.

Κοινή πεποίθηση και των τριών χωρών, η οποία εκφράστηκε και στη σημερινή συνάντηση είναι ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημασία της συνεργασίας της Αθήνας, με το Κάιρο και τη Λευκωσία είναι κομβικής σημασίας και πολλαπλά χρήσιμη για τη χώρας μας, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, λόγω του μεγέθους, της ιστορίας και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο αραβικό κόσμο,. Αυτό, ακριβώς, επεσήμανε και στις δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι το τριμερές σχήμα έχει αποκτήσει πλέον ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Είναι η τρίτη Τριμερής Συνάντηση μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος. Τώρα πλέον το τριμερές αυτό σχήμα έχει αποκτήσει και ουσιαστικό περιεχόμενο» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Η επικείμενη σε λίγες ημέρες πρώτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής, στο Κάιρο, στέλνει ένα μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Χαίρομαι πραγματικά γιατί σήμερα είχαμε μία εξαιρετικά ουσιώδη και παραγωγική συζήτηση, τόσο για το περιεχόμενο της τριμερούς συνεργασίας όσο και για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς μοιραζόμαστε και οι τρεις χώρες τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε την ισχυρή κοινή επιθυμία να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σταθεροποιητικό.

»Ποια είναι η χρησιμότητα της συνεργασίας αυτής; Πρόκειται για τη συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο, που είναι η χώρα-κλειδί για όλες τις εξελίξεις, τις θετικές εξελίξεις, στην περιοχή λόγω του μεγέθους της, της ιστορίας της και των δυνατοτήτων που έχει να ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στον ευρύτερο Αραβικό κόσμο. Και δύο χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ που είναι χώρες μεσογειακές, που είναι χώρες πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, πολύ κοντά στην νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχηματίσουμε ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, στις τρεις χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεσογειακή συνεργασία γενικότερα.

»Είμαστε σε θέση να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τον αποφασιστικό ρόλο και τη συμβολή της Αιγύπτου σε όλα τα θέματα και έχουμε, επίσης, την ικανότητα να μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πληροφορίες οι οποίες βασίζονται στη γνώση του πεδίου και όχι σε στερεότυπα. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή και στερεή βάση για τη συνεργασία αυτή που είναι η διεθνής νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Όπως είπαν και οι δύο συνάδελφοί μου, η Τριμερής αυτή συνεργασία δεν έχει κανέναν αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιοδήποτε άλλον γείτονα. Αντιθέτως, θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

»Βεβαίως, στη συγκυρία αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει προκύψει μία πολύ συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα έχουμε μία εν εξελίξει προσβολή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις. Αυτό θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την ίδια αλλά, επίσης, και για την περιφερειακή σταθερότητα.

»Εκτός όμως από τα μεγάλα θέματα διεθνοπολιτικού χαρακτήρα, υπάρχουν και οι οικονομικές διαστάσεις συνεργασίας. Υπογράψαμε το σημερινό κείμενο για την τουριστική συνεργασία, συζητήσαμε εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, συζητήσαμε εις βάθος για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι ήταν για μας μία εξαιρετική ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε την αλληλοενημέρωσή μας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή και να προετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και θέσεις που θα αναπτύξουμε σε κρίσιμα διεθνή fora με στόχο πάντα, όπως είπα και στην αρχή, τη συμβολή στην υπέρβαση των κρίσεων, στην αποκατάσταση της σταθερότητας, στην προστασία της ειρήνης και στην αποφυγή της κλιμάκωσης, προς όφελος όλων των λαών και όλων των εθνών της περιοχής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα