Τριπλάσιοι οι κατώτατοι μισθοί στη Β. Ευρώπη

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η άβυσσος που χωρίζει τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στις χώρες του Νότου σε σχέση με τους «τυχερούς» συναδέλφους τους στη Β. Ευρώπη δεν είναι πλέον είδηση, ωστόσο αποτυπώνεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο σε διάφορες έρευνες.

Πιο πρόσφατη από αυτές, είναι αυτή που διενεργήθηκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) και βάσει των στοιχείων που προέκυψαν (σ.σ. δημοσιεύονται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία»), το ονομαστικό ωρομίσθιο στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και το Λουξεμβούργο είναι σχεδόν τριπλάσιο συγκριτικά με το αντίστοιχο ωρομίσθιο που ισχύουν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Κι αυτό είναι η… καλή πλευρά της σύγκριση, καθώς αν οι κατώτατοι μισθοί στη Β. Ευρώπη μπουν στη ίδια ζυγαριά με τις αμοιβές που ισχύουν σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) ή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία κ.λπ.), οι διαφορές είναι χαοτικές.

Σύμφωνα πάντα με την «Ημερισία», το μισθολογικό χάσμα είναι εμφανές ακόμη και σε επίπεδο πραγματικών αμοιβών, που υπολογίζονται με βάση την αγοραστική δύναμη που διασφαλίζει το ίδιο ονομαστικά ποσό, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται κατά τι μικρότερο.

Έτσι, σε μια υποθετική εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο του εθνικού ορισμού της φτώχειας –όποιος αμείβεται με λιγότερο από το 50% του μέσου μισθού– το συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων που δεν κατοικούν στον Βορρά μπορούν να χαρακτηριστούν ως φτωχοί. Τα πράγματα δε, είναι ακόμη χειρότερα εάν συνυπολογιστεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης στο οποίο υπόκεινται εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα