Τρομακτικές οι εξελίξεις στην Κύπρο με την είσοδο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη Βουλή

Σε κίνδυνο βρίσκεται η Κύπρος μετά την είσοδο- για πρώτη φορά- της κυπριακής Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει οχτώ κόμματα,  στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Πρώτο «κόμμα» αναδείχθηκε η αποχή που έφτασε το 32.63% και που αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι περίπου ένα 3% δεν εμφανίστηκε ούτε καν για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, το ποσοστό αγγίζει το 36%.

Οι Κύπριοι διαφώνησαν κατά πλειοψηφία με την επιλογή των μεγάλων κομμάτων να αλλάξουν την υστάτη τo εκλογικό μέτρο από 1,8% σε 3,6% πριμοδοτώντας κυρίως τους μικρότερους σχηματισμούς, οι οποίοι αντί να μείνουν εκτός όπως ήταν ο στόχος των δύο μεγάλων, πήραν όλοι έδρες, με πλέον εκκωφαντική εξέλιξη αυτήν της εισόδου στη Βουλή του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ.

Ο πρώτος που δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος μετά το αποτέλεσμα, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του που προφανώς θα περάσει δύσκολες μέρες καθώς τη βουλή θα ελέγχουν αντίπαλες δυνάμεις. Ο Νίκος Αναστασιάδης ως εκ τούτου μένει από συμμάχους στο Κυπριακό πλην του… αριστερού ΑΚΕΛ καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα υποσκάπτουν τις συνομιλίες με κάθε τρόπο, πέραν του μηνύματος που εστάλη με την είσοδο των ακροδεξιών νοσταλγών της χούντας και του πραξικοπήματος που έφερε ως αποτέλεσμα την εισβολή και την κατοχή του μισού νησιού.

Από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία θα τρίβει τα χέρια της καθώς ψάχνει το παραμικρό ως αφορμή για να λειτουργήσει εκ νέου (όπως και το 1974) ως «εγγυήτρια» δύναμη. Το παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο δεν μένει με δεμένα χέρια εδώ και χρόνια και προβαίνει σε προπηλακισμούς τουρκοκυπρίων και αριστερών, ενώ τώρα που θα έχει και εκπροσώπηση στη βουλή και θα πάρουν τα μυαλά τους αέρα, αλίμονο στην Κύπρο καθώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Οι ακροδεξιοί αν δεν καταλάβουν πως με αυτά που κάνουν στο νησί δουλεύουν για τον Ερντογάν, η Κύπρος θα κινδυνεύσει άμεσα. Κι αν δεν το κατάλαβαν το 1974 με τα αποτελέσματα της εισβολής που ήταν ευθύνη τους δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να το κάνουν τώρα…

Τα οκτώ κόμματα, που μπαίνουν στη νέα κυπριακή Βουλή είναι (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011):

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69% (-3,7%)
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67% (-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49% (-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18% (-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών 6,01% (+6%)
Αλληλεγγύη 5,24% (+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81% (+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71% (+2,6%)

Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί της Κύπρου

Η είσοδος στη Βουλή για πρώτη φορά του ΕΛΑΜ (με 2 έδρες μάλιστα), πανηγυρίστηκε δεόντως από την ηγεσία και τους ψηφοφόρους του κόμματος που γιόρτασαν με πυροτεχνήματα την είσοδο στο κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε:

«Άπαντες να είναι σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα θα βρει τον κυπριακό λαό με τα ίδια προβλήματα. Ο δικός μας ρόλος είναι να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, σημείωσε ο Χρίστος Χρίστου. Με πολύ σοβαρότητα και μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουμε αυτή την νίκη», συμπλήρωσε.
Η νίκη αυτή αφιερώνεται στον σμηναγό Κων/νο Ηλιάκη ο οποίος έχασε την ζωή του για την Ελλάδα στις 23 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Ποιός είναι ο ακροδεξιός ηγέτης της Κύπρου

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διέμενε στην Ελλάδα και ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής με την οποία διατηρεί άρρηκτες σχέσεις. Το κόμμα εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή»
Το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) εισήλθε στην Βουλή της Κύπρου με δύο βουλευτές και με ποσοστό μόλις 0,1% πάνω από το όριο του 3,6%.

Εμφανίστηκε αρχικώς στη δημόσια ζωή της Κύπρου με την ονομασία «Χρυσή Αυγή» (παράρτημα Κύπρου), αλλά όταν επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του υπουργείου εσωτερικών δεν έγινε δεκτός ο τίτλος του. Για αυτό τον λόγο διαφοροποίησε την ονομασία του σε ΕΛΑΜ. Είναι αξιοσημείωτο ότι την αίτηση εγγραφής του την έκανε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την ιδιότητα του ως δικηγόρος, και μετέπειτα Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος παύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά και σήμερα δικάζεται για ποινικές υποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είναι ακτινολόγος και όταν διέμενε στην Ελλάδα ήταν μέλος της «Χρυσής Αυγής». Ακόμα και σήμερα δεν κρύβει την πραγματική ταυτότητα του ΕΛΑΜ και τη σχέση του ως παράρτημα της «Χρυσής Αυγής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα