O τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη αφού σημειώθηκε μακελειό με δεκάδες νεκρούς, 22 τον αριθμό, μέχρι στιγμής και 59 τραυματίες  στο Μάντσεστερ έπειτα από φονική έκρηξη σε συναυλία. Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά κοντά στην έξοδο του συναυλιακού χώρου σκορπώντας το θάνατο

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Μάντσεστερ ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε επί τόπου αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε. Δυστυχώς, ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται και πολλά παιδιά, το ένα ελληνικής καταγωγής, η Σάφι Ρόουζ Ρούσσος, μόλις οκτώ ετών. 

Συνελήφθη ένας 23χρονος

Στο μεταξύ, έναν 23χρονο άνδρα που σχετίζεται με το μακελειό στο Μάντσεστερ λέει ότι συνέλαβε η αστυνομία της βρετανικής μεγαλούπολης αφού τον θεωρούν  ύποπτο για εμπλοκή στην επίθεση. Την πληροφορία μετέδωσε προ ολίγου το BBC χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περαιτέρω στοιχεία.

Το χρονικό της επίθεσης 

Όπως μετέδωσε λίγο πριν τις 03.00 τα ξημερώματα το Sky News, το περιστατικό με την έκρηξη στο Μάντσεστερ Αρένα (Manchester Arena), στο Μάντσεστερ της βορειοδυτικής Αγγλίας, αντιμετωπίζεται από τις αστυνομικές Αρχές ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας της νεαρής Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε (Ariana Grande) στο Μάντσεστερ και συγκεκριμένα στον πολυχώρο-στάδιο Μάντσεστερ Αρένα (Manchester Arena), χωρητικότητας 21.000 θεατών, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, με εκατοντάδες νεαρά άτομα, πολλά παιδιά, να τρέχουν πανικόβλητα προς τις εξόδους του σταδίου.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Αριάνα Γκράντε, μόλις 23 χρονών η ίδια, έχει φανατικό κοινό εξαιρετικά νεαρής ηλικίας.Πολλοί θεατές ήταν μαθητές, που είχαν πάει παρέα με συνομήλικούς τους, ή οικογένειες με τα παιδιά τους.

Τα πολιτικά κόμματα στη Βρετανία συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας, μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ Αρένα, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Αναγνωρίστηκε το πρώτο θύμα – Νεκρή η 16χρονη Τζορτζίνα

Eνα γλυκό κορίτσι η Georgina Bethany Callander, είναι το πρώτο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester Arena που αναγνωρίστηκε μετά την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας.

Η Τζορτζίνα, ήταν φανατική θαυμάστρια της Ariana Grande και μάλιστα είχε βγεί και φωτογραφία μαζί της πρι από δυο χρόνια. Σύμφωνα με την Daily Mirror, η μικρή Georgina σκοτώθηκε από την έκρηξη. Ο ηθοποιός Sean Maguire ανέβασε στο Twitter τα συλλυπητήριά του για την μικρή και γλυκειά έφηβη που χάθηκε τόσο άδοξα.

Η Georgina έγραψε στο twitter της Ariana Grande την Κυριακή: “SO EXCITED TO SEE YOU TOMORROW.” (Τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο)

Δείτε βίντεο από τη  στιγμή της έκρηξης στο Μάντσεστερ Αρένα 

Τη στιγμή της έκρηξης στο Μάντσεστερ Αρένα κατέγραψε με το κινητό του χρήστης, που ανέβασε τις εικόνες στο Twitter.Στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ακούγεται η έκρηξη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 59.

Δείτε και  βίντεο από το πανικό που επικράτησε

Αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία λόγω πένθους

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους, εν όψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η αιματηρή έκρηξη στο Μάντσεστερ, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση.

«Είμαι σοκαρισμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Μάντσεστερ, χθες το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των τραυματιών» δήλωσε ο Κόρμπιν.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το σημείο της έκρηξης

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στον συναυλιακό χώρο ανέφερε πως ένιωσε μια τεράστια έκρηξη καθώς έφευγε από τη συναυλία.“Κατευθυνόμασταν προς την έξοδο όταν καθώς φτάναμε την πόρτα σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν” δήλωσε η Catherine Macfarlane στο Reuters και πρόσθεσε:

“Ήταν μια τεράστια έκρηξη. Το ένιωθες στο στήθος σου. Χάος. Όλοι άρχισαν να τρέχουν και να φωνάζουν και να προσπαθούν να βγουν έξω”.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC πως η έκρηξη τον πέταξε 30 πόδια μακριά. Ανέφερε ακόμη ότι είδε πολλούς τραυματίες.Άλλος μάρτυρας, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως είδε 20 με 30 άτομα να κείτονται μετά την έκρηξη.

Συγκλονίζουν επίσης οι μαρτυρίες των νεαρών παιδιών την ώρα της αιματηρής επίθεσης  και παρακολουθούσαν τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

“Ήμασταν στο στάδιο και άκουσα έναν δυνατό θόρυβο, έτρεξα να σωθώ”, λέει ένα 15χρονο κορίτσι και μια συνομήλική της προσθέτει: “Κουνήθηκαν όλες οι θέσεις και όλοι άρχισαν να τρέχουν, ο κόσμος ούρλιαζε”.

Δείτε το βίντεο του Star:

Διάγγελμα της Τ. Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απήυθυνε διάγγελμα στον βρετανικό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στο γήπεδο του Μάντσεστερ που κόστισε τη ζωή μέχρι στιγμής σε 22 άτομα.

Όπως είπε, η αστυνομία πιστεύει ότι η επίθεση έγινε από έναν δράστη, αλλά γίνονται έρευνες να εξακριβωθεί εάν είχε και συνεργούς.

Οι αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του καμικάζι, αλλά για την ώρα δεν θα αποκαλύψουν το όνομά του.

Η Τερέζα Μέι προήδρευσε της ειδικής ομάδας Κόμπρα και όπως είπε θα γίνει και νεα συνεδρίαση. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που χτυπήθηκαν από την επίθεση. Οι κάτοικοι του Μάντσετσερ έπεσαν θύματα μιας τρομερής τρομοκρατικής επίθεσης. Ήταν η χειρότερη επίθεση που έγινε στα βόρεια της Αγγλίας».

«Η αστυνομία κλήθηκε στο Μάντσεστερ Αρίνα στις 10.33 το βράδυ. Ενας και μοναδικός βομβιστής πυροδότησε μηχανισμό κοντά στην έξοδο επιχειρώντας να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι τρομακτικές αλλά αυτή ξεχωρίζει για την δειλία της». Είπε ακόμα αναφερόμενη στον απολογισμό ότι μιλάμε για 22 νεκρούς και 59 τραυματίες κάποιοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Πανηγυρίζει το Ισλαμικό Κράτος

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έκρηξη που έγινε στο Μάντσεστερ Αρένα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαχειρίζεται την έκρηξη ως ύποπτη «τρομοκρατική ενέργεια».

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα