Τρομοκρατούν οι απολύσεις και οι πλειστηριασμοί

 

Τι και αν ήδη διανύουμε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, στο ΠΑΣΟΚ ψήνονται για τα καλά όχι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά λόγω του πολιτικού θερμόμετρου που απειλεί το κόμμα.

Στο κόμμα της συγκυβέρνησης, τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά με δύο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: εκείνα των απολύσεων στο δημόσιο αλλά και των πλειστηριασμών.
Οι βουλευτές του κόμματος πολύ δύσκολα θα δεχθούν το δεύτερο καθώς θα σημάνει και την πολιτική τους καταδίκη. Αν κάτι κρατάει το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι η προστασία του κεραμιδιού του Έλληνα. Μόνο που τώρα η Τρόικα όχι μόνο δεν το συζητά αλλά απαιτεί λύση εδώ και τώρα έχοντας καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση.
O Βαγγέλης Βενιζέλος  έσπευσε σε συνέντευξή του να ταχθεί εναντίον της άρσης των πλειστηριασμών και σήμερα ο Δημήτρης Καρύδης διευκρίνισε πως το κόμμα του είναι εναντίον της άρσης, εμμένοντας στα όσα μέχρι σήμερα ορίζει ο νόμος.
Στόχος λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι να πιέσει για παράταση του μέτρου τουλάχιστον ένα έτος για τις κατοικίες που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 200.000 ευρώ δηλαδή αντικειμενική αξία. Ανοιχτό ίσως μένει ένα παραθυράκι για μείωση του ποσού αλλά όχι κάτω από τις 150.000 ευρώ. Μόνο που ακόμα και αυτό μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές βάζει στο στόχαστρο δεκάδες κατοικίες οπότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν και τα κοινωνικά κριτήρια όπως η ανεργία κ.ά.
Στην Χαριλάου Τρικούπη στοχευμένα επιλέγουν να ανεβάσουν τους τόνους τώρα τραβώντας λεπτές κόκκινες γραμμές εκτιμώντας πως αν καταφέρουν να σταματήσουν την υποχώρηση της κυβέρνησης σε αυτές τότε θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν ως δική τους επιτυχία.
Ταυτόχρονα προσπαθούν να πιέσουν και για αλλαγές στην φορολόγηση πετρελαίου αλλά και στην μείωση του κόστους του φυσικού αερίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν όπλο στα χέρια των βουλευτών του κινήματος έτσι ώστε να επιχειρηματολογούν όταν θα δέχονται τα βέλη των συνομιλητών τους για τις λοιπές σκληρές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν το επόμενο διάστημα.
Οσον τώρα αφορά τις απολύσεις, στο ΠΑΣΟΚ τρέμουν στην ιδέα μιας νέας ΕΡΤ. Η εκτίμηση που υπάρχει στους κόλπους του κόμματος είναι πως οι υπουργοί κινούνται στα τυφλά χωρίς σχέδιο «δολοφονώντας» υπηρεσίες καθώς δεν έχουν ιδέα από που αφαιρούν κόσμο. Και μπορεί οι απολύσεις από μόνες τους να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το κόμμα της συγκυβέρνησης αλλά σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού, αυτό γιγαντώνεται και απειλεί το ΠΑΣΟΚ.
Ηδη στην Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση τόνωσης του ηθικού όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των υπουργών ενώ στελέχη του κόμματος επισκέπτονται τα υπουργικά γραφεία πιέζοντας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Η 3η του Σεπτέμβρη

Το μεγαλύτερο στοίχημα όλων είναι αυτό της 3ης του Σεπτέμβρη. Αν οι εκδηλώσεις στεφθούν με επιτυχία τότε εκτιμάται πως το ΠΑΣΟΚ θα περάσει την εικόνα της ενότητας και θα τονώσει το ηθικό και των ψηφοφόρων του, ειδικά εκείνων που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν το πράσινο καράβι. Για αυτό θεωρούν ήδη μεγάλη επιτυχια την συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη αλλά και άλλων στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.
Το στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι να καθυστερήσει η προσφυγή στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον εκτιμάται πως αν πετύχει το συνέδριο θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να περάσει αυτό προς τα έξω. Και δεύτερον θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντικά ποσοστά στις ευρωεκλογές κάτι που στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά.
Μάλιστα ως προς αυτό, πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να κατέβει ως… Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα –ΠΑΣΟΚ ταυτισμένο με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, σαν ένας ενιαίος οργανισμός βγάζοντας από την πολιτική ατζέντα τα εσωτερικά προβλήματα και εστιάζοντας στα ευρωπαϊκά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα