Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA

Τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) σκοπεύει να κάνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί πως επιθυμεί η NSA να συνεχίσει να συλλέγει «μετα-δεδομένα» στις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες, κάτι που περιλαμβάνει τους αριθμούς που καλούνται, την ώρα που πραγματοποιούνται οι κλήσεις και το χρόνο διάρκειάς τους.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με 16 νομοθέτες του αμερικανικού Κογκρέσου, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μεταρρυθμίσεις στη συλλογή τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας που θα παραχωρήσει στις 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, οι μεταρρυθμίσεις αυτές πιθανώς να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κατασκοπείας σε ξένους ηγέτες αλλά και την αναβάθμιση της ανταλλαγής πληροφοριών με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιουσδήποτε συμβιβασμούς που θα βλάπτουν την εθνική μας ασφάλεια ή την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε πιθανές παγκόσμιες απειλές. Οι δραστηριότητές μας σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών σχετίζονται άμεσα με την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις απειλές και να προστατεύουμε την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγές που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ότι ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί πως είναι αντίθετος με μια πρόταση για την τροποποίηση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από την NSA.

Ερωτηθείς την Παρασκευή σχετικά με τα σχέδια του Ομπάμα όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε λάβει μια τελική απόφαση για το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα