Τροϊκανός Προσκρούστης για νοσοκομεία-Υγεία

Δεν δείχνουν καθόλου ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με τη μείωση των δαπανών στην Υγεία και όπως φαίνεται ανοίγει νέο κύκλος αντιπαράθεση με την Ελλάδα σε μία εποχή, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με την ΕΡΤ, αλλά και να συνέλθει από το «στραπάτσο» της ΔΕΠΑ.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τους πολύ αργούς ρυθμούς που ακολουθούνται στη συρρίκνωση των νοσοκομειακών δομών και στις συγχωνεύσεις των κλινικών και των τμημάτων του ΕΣΥ.

Αν και από το  περιβάλλον του υπουργού Υγείας, διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με το σχέδιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και πως οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι εντός ορίων, εντούτοις η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις συγχωνεύσεις, οι οποίες και θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει στις αρχές της επόμενες εβδομάδας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πιθανότατα αυτή θα διεξαχθεί την Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών και τη μεταφορά της στις δομές του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν η μετατροπή των νοσοκομείων «Πατησίων» και «Αγία Βαρβάρα» σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ζητηθεί και για την συγχώνευση των νοσοκομείων «Παμμακάριστος» και «Σπηλιοπούλειο», ενώ την ίδια ώρα εξετάζεται και το κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η μεταφορά του στο γενικό νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Οι εκθέσεις

Και μπορεί οι συνεργάτες του Ανδρέα Λυκουρέντζου να υποστηρίζουν ότι όλα είναι εντός ορίων, αλλά προκαλεί εντύπωση το ότι από την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης και στοιχεία για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί στις προθέσεις της τρόικας φαίνεται να είναι η αλλαγή δραστηριότητας σε περισσότερα μικρά νοσοκομεία, αλλά και η αξιολόγηση του προσωπικού και αύξηση της κινητικότητάς του μεταξύ τμημάτων και Υγειονομικών Περιφερειών. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ότι αυτές οι εκθέσεις προόδου θα αποτελέσουν τα «όπλα» του υπουργού Υγείας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά την πολύωρη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, υπήρξε έντονος προβληματισμός, τόσο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κέντρων, όσο και για την αδυναμία του Οργανισμού να κλείσει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει η σύσταση διαπραγματευτικής επιτροπής με αντικείμενο την περαιτέρω μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να περιοριστούν να έξοδα του ΕΟΠΥΥ, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμο, αφού τα τιμολόγια των διαγνωστικών έχουν ήδη συρρικνωθεί. Αναφορικά με την πορεία του ελλείμματος του Οργανισμού, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις δαπάνες και τις εκκρεμείς οφειλές, φαίνεται ωστόσο πως η συζήτηση απέβη άκαρπη, αφού το πρόβλημα έγκειται στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να υποβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές για την υγεία.

Τα καταστήματα

Έτσι η συνάντηση Λυκουρέντζου την Δευτέρα με την τρόικα αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον και όπως έλεγαν κύκλοι των εκπροσώπων των δανειστών δεν αναμένεται εύκολη για τον υπουργό Υγείας. Αντίθετα πολύ χαλαρά πήγε η συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Εκεί οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις στην αγορά. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την δυνάμει λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο για όλα τα καταστήματα με επιφάνεια μέχρι 250 τμ. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με το εν λόγω νομοσχέδιο από τη στιγμή που έχουν ήδη αντιδράσει σε υψηλούς τόνους, τόσο οι έμποροι, όσο και το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜ.ΑΡ. Μάλιστα τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Από το υπουργείο Ανάπτυξης τώρα λένε πως «το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως έχει και θα αποφασίσουν οι βουλευτές».

Επίσης ο Κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την τρόικα να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών, ενώ από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν πιέσεις για αύξηση κατά 25% στο αντίτιμο του εισιτηρίου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με τον Βρούτση

Σε καλό κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη συνάντηση τέθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, όπως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και οι οφειλές προς αυτά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα