Τρόμος στον πλανήτη: H πιο ισχυρή δοκιμή πυρηνικών όπλων από τον Κιμ Γιονκ Ουν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα δοκιμή πυρηνικών όπλων (η πέμπτη κατά σειρά και πιο ισχυρή) στην Βόρεια Κορέα από τον δικτάτορα ηγέτη, Κιμ Γιον Ουν., ανήμερα μάλιστα της 68ης επετείου της ίδρυσης της,

Η έκρηξη σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο,κατέγραψε σεισμό 5,3 βαθμών και μηδενικού εστιακού βάθους, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Η δοκιμή έγινε στις 9 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 03:30 ώρα Ελλάδος.

Η Νότια Κορέα εκτιμά και εκείνη ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα».

Την πυρηνική δοκιμή επιβεβαίωσε και η ίδια η Β. Κορέα, με την κρατική τηλεόραση να ανακοινώνει ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Παράλληλα, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Oι αντιδράσεις των κρατών

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με πολλά κράτη να προειδοποιούν με σοβαρές συνέπειες έπειτα από την ενέργεια αυτή.

Νότια Κορέα: Μανιακή απερισκεψία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας έκανε λόγο για «αυτοκαταστροφική πρόκληση» και «μανιακή απερισκεψία» του Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι η Β. Κορέα παραβίασε ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχώρησε σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αμέσως μετά την καταγραφή του σεισμού συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συγκάλεσαν και μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή, μισή ώρα μετά την καταγραφή του σεισμού.

Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή».

Προειδοποιήσεις από τον Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να τον ενημερώνει αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κίνα: Κατηγορηματικά αντίθετο το Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Ιαπωνία: Επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα

Η Ιαπωνία σήκωσε αεροσκάφη για να ελέγξουν για πιθανή έκλυση ραδιενέργειας

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα, ενώ οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Καταδικάζει η Γαλλία

Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν’ αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του,” τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα