«Τρύπα» €452 εκατ. επίσπευσε τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου

Την αποκάλυψη ότι οι εθνικές κάλπες της 25ης Ιανουαρίου στήθηκαν επειδή στην πραγματικότητα υπήρχε μια «μαύρη» δημοσιονομική τρύπα ύψους 452 εκατ. ευρώ που ανακάλυψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας να μην μπορούσε το Δημόσιο να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις τον περασμένο Φεβρουάριο, έκανε το πρωί ο Δημήτρης Μάρδας.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην παρέμβαση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, και τους ισχυρισμούς Μάρδα ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας που την επίμαχη περίοδο ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, είπε ότι όντως «τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 1,9 δισ. ευρώ τέλος Ιανουαρίου με πρόβλεψη για αρνητικό πρόσημο στο τέλος Φεβρουαρίου», συμπληρώνοντας ότι τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό και γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει την συμφωνία, ώστε να πάρει τη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Μαρδάς και τα οποία αφορούν το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2015, τα έσοδα δίνουν προσωρινά το ποσό 16,136 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού ήταν 15,434 δισ. και τα πραγματικά έσοδα είναι 15,816 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 1,046 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού να το έχουν στο – 287 εκατ., όμως το τελικό αποτέλεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,164 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών ορμώμενος ο κ. Μάρδας ισχυρίστηκε ότι ήταν «λάθος επιλογή η προεκλογική περίοδος τον Δεκέμβριο που είναι η πιο ζωντανή περίοδος της χρονιάς» και πρόσθεσε: «Όταν παραλάβαμε, η αποχωρούσα ηγεσία και αυτή που αναλάμβανε, είχε ένα χαρτί με τις χρηματορροές που έδειχνε 452 εκατ. ευρώ άνοιγμα στις 24 Φλεβάρη».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάρδα η προηγούμενη κυβέρνηση έβλεπε το άνοιγμα και επίσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί αν δεν επίσπευδε την προεδρική εκλογή που θα γινόταν τον Φεβρουάριο, κινδύνευε να γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο «χωρίς να μπορούν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα