Τρ. Κύπρου: Συμφωνία για πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία

Συμφωνία για την πώληση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στην Ουκρανία, έχει υπογράψει Τράπεζα Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δραστηριότητες αποτελούνται από (α) το ποσοστό συμμετοχής 99,77% του στη θυγατρική τράπεζα στην Ουκρανία, PSJC Bank of Cyprus, (β) τη χρηματοδότηση που παρέχεται από την Τράπεζα στην PSJC Bank of Cyprus, και (γ) τα δανειακά ανοίγματα σε Ουκρανία, στην ABH Ukraine Limited, μέλος του Alfa Group.

Η πώληση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών σε Κύπρο και Ουκρανία.

Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ και υπόκειται σε αναπροσαρμογές με την ολοκλήρωση της πώλησης η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2014. Τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν την ρευστότητα της Τράπεζας. Η πώληση θα επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαια του Συγκροτήματος κατά 77 εκατ. ευρώ ή κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος. Η λογιστική ζημιά από την πώληση σε περίπου 158 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των εργασιών προς πώληση και τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών ύψους 44 εκατ. ευρώ.

Η πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία εμπίπτει στην στρατηγική του Συγκροτήματος για επικέντρωσή του σε κύριες αγορές και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων, με την πώληση να υλοποιείται με ταχύτερο ρυθμό από ότι προβλέπεται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Το Συγκρότημα προχώρησε σε αυτό που θεωρεί ως καλή συναλλαγή πετυχαίνοντας την απομόχλευση και την μείωση των κινδύνων στο ισολογισμό του καθώς και την εξάλειψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων που σχετίζονται με τη επένδυση του στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ουκρανία.

Η PSJC Bank of Cyprus αποκτήθηκε από το Συγκρότημα το 2008. Λειτουργεί μέσω 42 καταστημάτων στην Ουκρανία, εξυπηρετώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, η τράπεζα είχε σύνολο περιουσιακών στοιχείων και κεφάλαια ύψους 245 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα