Τσέχα πολιτικός: Λάθος να γυρίζουμε την πλάτη και να απειλούμε στους Έλληνες

Στο πλευρό της Ελλάδας για το προσφυγικό  στέκεται η Τσέχα βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΚριστίνα Ζελιένκοβα, η οποία βρέθηκε, για δύο ημέρες  στη χώρα μας και επισκέφθηκε Αθήνα και Μυτιλήνη.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί. Κάνει ότι καλύτερο μπορεί στο θέμα των προσφύγων. Είναι λάθος να τους γυρίζουμε την πλάτη και να τους απειλούμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της ώστε να μας αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή οικογένεια. Υποχρέωση όλων μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όχι να κάνουμε άσχετες δηλώσεις, όπως πολλοί Τσέχοι πολιτικοί».

Αυτό το σαφές μήνυμα στέλνει στις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ η Κριστίνα Ζελιένκοβα, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο θέμα και ιδίοις όμμασι να έχει την εικόνα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Αθήνα και τη Λέσβο.

Κατά την επίσκεψη της συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιάννη Καμίνη, τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάτο, τη Στρατηγό της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγιώτη. «Κατάλαβα πολλά που απο το γραφείο μου στη Βουλή δεν θα μπορούσα να κατανοήσω. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως δεν κάνουν τίποτε για να μας προφυλάξουν από το κύμα των προσφύγων».

Όπως επισημαίνει η κυρία Ζελιένκοβα που επισκέφθηκε τα στρατόπεδα φιλοξενίας των προσφύγων στον Ελαιώνα, το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, και δυο στην Λέσβο, «το χειρότερο συναίσθημα είχα στο Ελληνικό όπου υπάρχουν 5000 πρόσφυγες και από αυτούς 600 παιδια. Πολύ κακές οι συνθήκες διαβίωσης. Απάνθρωπες. Οι άνθρωποι δεν έχουν τα στοιχειώδη. Το στρατόπεδο στη Μόρια στην Λέσβο, το οποίο επισκεφθηκε και ο Πάπας, έχει ένα μίγμα από σκηνές και κοντέινερ, τοποθετημένα μέσα στα συρματοπλέγματα. Είναι μεν ανοιχτό αλλά οι άνθρωποι μένουν μέσα γιατί δεν έχουν που να πάνε. Είναι απελπισμένοι, κουρασμένοι και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».
Υποχρέωση μας να στηρίξουμε δυναμικά την Ελλάδα.

Όπως διαπίστωσε η κα Ζελένκοβα, η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί. «Στα νησιά έστειλε το ένα τρίτο των αστυνομικών δυνάμεων και στρατό, αλλά οι δυνάμεις αυτές δεν αρκούν. Η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπως φαίνεται Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τη βοηθά όσο πρέπει. Το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα και η Ιταλία σε αυτή την προσφυγική κρίση έπρεπε να ήταν χώρες tsansit αλλά έγιναν ένα απέραντο στρατόπεδο ψυχών. Υποχρέωση όλων μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όχι να κάνουμε άσχετες δηλώσεις, όπως πολλοί Τσέχοι πολιτικοί. Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τσεχίας ήταν πάντοτε καλές. Η Ελλάδα μας βοήθησε να ενταχθούμε στην Ε.Ε. Ας μην το ξεχνάμε. Μας βοήθησε να γίνουμε μέλος του δημοκρατικού κόσμου. Αλλά τώρα που μαστίζεται από την κρίση πολλοί πολιτικοί της γυρίζουν την πλάτη. Μπορεί να προσφέρεται οικονομική βοήθεια, αλλά αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι να απορροφηθούν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα