Τσίπρας για Γλέζο: «Βαδίζει πάντα στη πρώτη γραμμή των κινημάτων»

Με την παρουσία πολυπληθούς και εκλεκτού κοινού, έγινε χθες, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, στο Polis Art Café στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου της νεοεκλεγείσας περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, με τίτλο ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η συγγραφέας, ενώ παρέμβαση έκανε ο Μανώλης Γλέζος. Την εκδήλωση προλόγισε ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης και συντόνισε η δημοσιογράφος της ERTOPEN Ευγενία Κατούφα.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Γλέζος είναι ένα ζωντανό σύμβολο, παρόλο που δεν του αρέσει να το ακούει… Δεν επαναπαύτηκε μέσα στα όρια των συμβολισμών που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτόν… Συνέχισε την πορεία του παρεμβαίνοντας διαρκώς στα πράγματα, με το πείσμα, την μαχητικότητα και την αγνότητα που τον διακρίνουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο του βιβλίου: «Αποτυπώνουν… το μοναδικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο Μανώλης», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξήρε την ακλόνητη πίστη του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση της Άμεσης Δημοκρατίας: «Τους δρόμους αυτούς, ο Μανώλης τους έχει εξερευνήσει πριν πάρα πολλά χρόνια. Τότε που όλοι τον θεωρούσαν ανεδαφικό, ουτοπικό, βερμπαλιστή κλπ». Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε επίσης ότι ο Μανώλης Γλέζος «όλα αυτά τα χρόνια βαδίζει πάντα στην πρώτη γραμμή των κινημάτων. Και παραμένει ενεργός, με τεράστια συμβολή στην υπόθεση της Αριστεράς, στην ενότητά της μέσα από δύσκολες διεργασίες, στην σύνδεσή της με τα κινήματα, και τώρα πια στον αγώνα της για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συγγραφέα, τονίζοντας ότι «με το βιβλίο αυτό καταφέρνει να ανοίγει δρόμους στην σκέψη του αναγνώστη αλλά και ταυτόχρονα να αποδώσει στον Μανώλη Γλέζο την τιμή που του αξίζει από τις νεώτερες γενιές».

Κατόπιν το λόγο πήρε η συγγραφέας, Ρένα Δούρου, που τόνισε ότι ο Μανώλης Γλέζος είναι «ένας ακούραστος ταξιδευτής. Πάντα με το καράβι των οικουμενικών αξιών της Αριστεράς. Έτοιμος ανά πάσα στιγμή να σαλπάρει για νέους αγώνες… Για μια ακόμη φορά, είναι έτοιμος να ξεκινήσει το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες. Για να δώσει τον αγώνα για το νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και ηθικά επιβεβλημένο αίτημα των γερμανικών επανορθώσεων απέναντι στην Ελλάδα».

Η Ρένα Δούρου έκανε επίσης λόγο για την ιδιαίτερη σχέση του Γλέζου με τους νέους: «Σχέση κομβική, πολύτιμη και ισότιμη με έναν σπάνιο τρόπο». Τέλος, η ίδια υπογράμμισε ότι «ο Γλέζος έχει καταφέρει, παραμένοντας σεμνός, με το παράδειγμα και τη δράση του να σφραγίσει την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ξέρει να κοιτά μπροστά. Στο μέλλον. Με τη βεβαιότητα της υπεροχής της Αριστεράς και των αξιών της. Αξιών τις οποίες ο ίδιος αυστηρά υπηρέτησε».

Τέλος, στην εκδήλωση παρενέβη ο Μανώλης Γλέζος ευχαριστώντας τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο πρέσβης του Βιετνάμ, Binh VU, καθώς και ο εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, με τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων, Jarrar Muhanad, εκπρόσωποι του πολιτικού και του πνευματικού κόσμου καθώς και πλήθος πολιτών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα