Τσίπρας: Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας

Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ  για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η  Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση, αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ κατέφυγε και σε μια παροιμία, λέγοντας ότι ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η  Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ανέφερε, ότι η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη.

Οικονομική συνεργασία με το Βελιγράδι

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι παραμένει σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, κατέχοντας ην τρίτη θέση των επενδύσεων στη χώρα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η διασύνδεση δυο χωρών μέσω του σιδηροδρομικού άξονα Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS. Είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και ότι αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Τέλος ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, ότι το ερχόμενο φθινόπωρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα