Τσουνάμι προσφυγών προς τις τράπεζες για «κούρεμα» χρεών

Ύστατο καταφύγιο για χιλιάδες οικογένειες που ζουν με τον εφιάλτη να χάσουν την πρώτη κατοικία τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν, λόγω κρίσης, στις δανειακές τους υποχρεώσεις συνεχίζουν να αποτελούν τα Ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία εφαρμόζοντας το γνωστό ως «νόμο Κατσέλη» ανοίγουν «ομπρέλα προστασίας» πάνω από δεκάδες νοικοκυριά.

Πλέον, οι προσφυγές δανειοληπτών για «κούρεμα» των χρεών τους προς τις τράπεζες κατακλύζουν τα ειρηνοδικεία της χώρας με τις δικασίμους να χορηγούνται ακόμη και μετά δυο έτη από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Όταν όμως φτάνει η ώρα της κρίσης, οι ειρηνοδίκες ερμηνεύοντας τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών. Μια βασική προϋπόθεση για να αποφανθούν τα Ειρηνοδικεία, υπέρ του δανειοληπτών είναι οι τελευταίοι να αποδείξουν ότι υπό το βάρος των νέων δυσμενών δεδομένων που δημιούργησε η κρίση αδυνατούν να αντεπεξέλθουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις όπως παλιά.

«Κούρεμα» άνω του 60%
Στο πνεύμα αυτό, πρόσφατα Ειρηνοδικείο εξέδωσε απόφαση με την οποία «κούρεψε» οφειλή εργαζομένης κατά 62,47%. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο για οφειλές που είχε η αιτούσα προς τις τράπεζες συνολικού ύψους 132.285,66 ευρώ, θα πρέπει συνολικά να πληρώσει το ποσό των 50.000 ευρώ. Με άλλα λόγια το τραπεζικό της χρέος μειώθηκε 83.285,66 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, αίτηση για «κούρεμα» του χρέους της είχε καταθέσει 44χρονη έμπορος, μητέρας δύο παιδιών, η οποία τον Μάιο του 2011 αναγκάστηκε, λόγω κρίσης, να κάνει παύση εργασιών της επιχείρησής της. Αξίζει να σημειωθεί πως η αιτούσα, παρά το «λουκέτο» που αναγκάστηκε να βάλει στην επιχείρησή της, συνέχισε να αποπληρώνει χρέη της προς τις μετέχουσες πιστώτριες μέχρι και το Νοέμβριο του έτους 2011. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση το σύνολο της οφειλής της προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 133.285,66 ευρώ, ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνεται κατά πλήρη κυριότητα μια ισόγεια κατοικία, έτους κατασκευής 1990, επιφανείας 108 τ.μ. εντός οικοπέδου επιφάνειας 334 τ.μ
Ερμηνεύοντας τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε πως στο πρόσωπο της συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που επιτάσσουν τη μείωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων ώστε να μπορεί να καλύπτει τουλάχιστον τις βασικές βιοτικές της ανάγκες. Ιδιαίτερα σημασία έπαιξε και το γεγονός η 44χρονη δεν έπαιρνε πλέον επίδομα ανεργίας, τα παιδιά της δεν εργάζονται , ενώ και ο σύζυγός της ήταν για μεγάλο διάστημα άνεργος.
Για αυτό κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 8 παρ. 5 ν. 3869/2010 ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές και νέα δικάσιμος η 21/5/2014 προκειμένου να ελεγχθεί η τυχόν μεταβολή της περιουσιακής της κατάστασης και εισοδημάτων της και να προσδιοριστούν ενδεχομένως μηνιαίες καταβολές επί τετραετία.

Για τη διάσωση της κύριας κατοικίας καθόρισε καταβλητέο συνολικό ποσό 50.000 ευρώ που θα πληρωθεί σε μηνιαίες καταβολές ύψους 208,33 ευρώ για διάστημα 20 ετών. Έτσι, για οφειλές συνολικού ύψους 132.285,66 ευρώ η αιτούσα θα πληρώσει συνολικά το ποσό των 50.000 ευρώ, δηλαδή απαλλάσσεται από το υπόλοιπο του χρέους, ύψους 83.285,66 ευρώ, με αποτέλεσμα το «κούρεμα» της οφειλής να αγγίζει σε ποσοστό το 62,47%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα