Τυνησία: 41 συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Σε νέες συλλήψεις 41 διαδηλωτών προχώρησε η αστυνομία της Τυνησίας, κατά τη διάρκεια των χθεσινών βίαιων διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, εδώ και μία εβδομάδα που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις, έχουν συλληφθεί 850 άτομα. 

Οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για τις αυξήσεις φόρων και τιμών που επέβαλε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες.

Αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς είδε νεαρούς να εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον αστυνομικών οχημάτων και να βάζουν φωτιά σε λάστιχα προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθήσουν με δακρυγόνα στην περιοχή Ετανταμέν της Τύνιδας χθες βράδυ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην περιοχή Κραμ.

Σήμερα η κατάσταση ήταν ήρεμη.

«Οι διαμαρτυρίες περιορίστηκαν στην Ετανταμέν, στην Ντάουρα, στην Ισέρ και στην Κραμ στην πρωτεύουσα και στη Σίντι Μπουζίντ και τη Φεριάνα», δήλωσε ο Χελίφα Σιμπανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Διαδηλωτές προσπάθησαν να διαρρήξουν ένα κτίριο τελωνείων, πρόσθεσε.

Συνολικά 41 διαδηλωτές συνελήφθησαν, είπε.

Βοήθεια στις φτωχές οικογένειες 

Το Σάββατο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει επιπλέον βοήθεια στις φτωχές οικογένειες και σε όσους έχουν ανάγκη.

Η Τυνησία θεωρήθηκε η μοναδική δημοκρατική επιτυχία της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης: ήταν η μοναδική αραβική χώρα που ανέτρεψε με μία εξέγερση έναν ηγέτη που ήταν για πολλά χρόνια στην εξουσία χωρίς να προκληθεί εκτεταμένη βία ούτε εμφύλιος πόλεμος.

Ωστόσο η Τυνησία είχε εννέα κυβερνήσεις μετά την ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι το 2011, καμία από τις οποίες δεν κατάφερε να επιλύσει οικονομικά προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες. Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε μετά την ισχυρή υποχώρηση του ζωτικού για την οικονομία τουριστικού τομέα έπειτα από ένα κύμα φονικών επιθέσεων μαχητών το 2015.

πηγή:protothema

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα