Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα (για τον Θεοδωράκη)

Ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί αρχηγός του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο-ΔΗΜ.ΑΡ.-ΚΙΔΗΣΟ-Κινήσεις Πολιτών-ΕΔΕΜ) και το Ποτάμι θα τραβήξουν το κουπί, προκειμένου όλες οι τάσεις και όλες οι ιδεολογίες να συστεγαστούν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Κι όταν λέμε θα τραβήξουν το κουπί, με βάση το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα υπάρχει κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς για να πείσει πολύ περισσότερο κόσμο από τις 210.000 ψηφοφόρων της προηγούμενης Κυριακής για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής μπορεί να προσέφεραν ικανοποίηση για την όντως μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά άνοιξαν και πληγές στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν ένας στους τρεις γύρισε την πλάτη στην Φώφη Γεννηματά, προτιμώντας είτε τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη (η πλειοψηφία), είτε τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη. Κι όπως λένε οι γνωρίζοντες, η εσωκομματική αντιπολίτευση της επόμενης ημέρας θα είναι ισχυρή. Αν λάβουμε ως σενάριο εργασίας ότι η κ. Γεννηματά θα εκλεγεί νέα αρχηγός θα έχει εντός του νέου κόμματος δύο ισχυρές τάσεις. Η μία προερχόμενη ως επί το πλείστον από τους νέους του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ανδρουλάκη και η άλλη από τους δύο κεντρώους (Θεοδωράκη-Καμίνη) η οποία επιθυμεί σφόδρα τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια η άνετη νίκη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ της εξασφαλίζει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων.

Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για το Νίκο Ανδρουλάκη σε περίπτωση που εκλεγεί αυτός, καθώς θα έχει απέναντι του το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ, που στήριξε παντοιοτρόπως την Φώφη Γεννηματά και που τα στελέχη του ενδιαφέρονται περισσότερο να αποδείξουν το αφήγημα τους, ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει. Εξ ου και η ρήση Λαλιώτη την προηγούμενη Κυριακή στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άψυχο, αλλά εφτάψυχο».

Κρίση στο Ποτάμι

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν στην πράξη, καθώς αυτό που προέχει είναι πως θα οδηγηθούν όλοι συντεταγμένα προς την επόμενη ημέρα, χωρίς απώλειες και αποχωρήσεις. Και οι καμπάνες χτυπούν για την Σεβαστουπόλεως, όπου η ήττα Θεοδωράκη άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Το μισό κόμμα δεν μετείχε στην εκλογική διαδικασία διότι δεν ήθελε να συμπαραταχθεί με το ΠΑΣΟΚ. Και η συνέχεια είναι ακόμη χειρότερη με την επιστολή των 60 μελών που ζητούν έκτακτο συνέδριο και αυτόνομη πορεία. Ο Θεοδωράκης για τον δεύτερο γύρο δεν πήρε θέση, αλλά αρκετά προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Παντελής Αβραμίδης ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή των 60 και το έκτακτο συνέδριο που ζητούν, προς το παρών δεν θα υπάρξει απάντηση από την ηγεσία. Όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, όσο και τα κορυφαία στελέχη του Ποταμιού θα μετάσχουν κανονικά στις διαδικασίες για την σύσταση του νέου φορέα, υπό την καθοδήγηση του νέου αρχηγού που θα εκλεγεί αύριο.

Όμως όσοι συντάσσονται με το αφήγημα Θεοδωράκη υποστηρίζουν από τη Δευτέρα το πρωί, ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού μαζί με τον Γιώργο Καμίνη αντιπροσωπεύουν το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο», δηλαδή τη σύνθεση σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων απόψεων. Και οι δύο απέτυχαν να εισέλθουν στον δεύτερο γύρο, καθώς και οι δύο έθεσαν ένα σωστό ερώτημα σε λάθος κοινό. Ειδικά ο Θεοδωράκης, εκτέθηκε σε ένα κοινό που δεν θα είχε καν τη διάθεση να ρίξει μία ματιά στην ατζέντα του Ποταμιού. Αλλά ακόμα και αν έριχνε, δεν θα έμπαινε στον κόπο να τη συζητήσει. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά αντίληψης μεταξύ του Στ. Θεοδωράκη και των ψηφοφόρων της Φώφης Γεννηματά, που αποτυπώνεται εύγλωττα στο αποτέλεσμα.

Το ερώτημα που μπαίνει τώρα είναι αν στο πολιτικό τοπίο του νέου φορέα υπάρχει χώρος για ένα μεταρρυθμιστικό σχήμα, απαλλαγμένο από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιστορική φόρτιση. Φυσικά και υπάρχει. Πάντα υπάρχει διαθέσιμος χώρος για κάτι απαραίτητο και χρήσιμο. Τα όρια αυτού του χώρου παραμένουν ασαφή. Και περιορισμένα. Αυτός ο χώρος, λοιπόν, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, έχει και λόγο και αναγκαιότητα ύπαρξης. Κατέγραψε το στίγμα του και γι’ αυτό στο Ποτάμι θεωρούν ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και στο νέο φορέα. Θα είναι το αντίβαρο στους επιρρεπείς λαϊκιστές του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος που υποδεικνύει ο Αναστάσης Περράκης μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για το πως το Ποτάμι και το μεταρρυθμιστικό κέντρο θα μπορέσει να σταθεί ως τάση στο νέο φορέα έχοντας επιχειρήματα:

«Υπάρχει όμως πολιτική και πέρα από τις συζητήσεις για το Νέο Φορέα, μια και το Ποτάμι και ο Σταύρος, ξεκαθάρισαν την θέση ότι το Ποτάμι συνεχίζει μέχρι την αποκρυστάλλωση της φυσιογνωμίας του νέου σχήματος. Και αυτή η πραγματικότητα πρέπει να γίνει σαφής μέσα από τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας. Θα ήθελα να καλέσω το Ποτάμι ως ομάδα να προχωρήσουμε στα παρακάτω βήματα:

»-Συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας για τις συζητήσεις για την συνεργασία με το νέο φορέα, η οποία πρέπει να καθοριστεί άμεσα, με ευθύνη του Σταύρου, ως επικεφαλής, και του Πολιτικού γραφείου.

»- Συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας για την προετοιμασία 3ου Συνεδρίου, η οποία πρέπει να δημιουργηθεί μετά την πρώτη ομάδα, με ευθύνη της ΜΕΣΥΑ. Οι δύο αυτές ομάδες οφείλουν να έχουν εντελώς διαφορετική σύνθεση και πλήρη ανεξαρτησία.

»Ο συντονισμός των δυο ομάδων οφείλει να είναι στενός με κοινές συνεδριάσεις των επικεφαλής τους.
Το 3ο Συνέδριο, που πρέπει να λάβει χώρα μετά την οριστικοποίηση της ταυτότητας και σύνθεσης του Νέου Φορέα πρέπει να έχει συγκειμένη ατζέντα, με ευθύνη της ομάδας εργασίας
».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα