Τώρα γκρινιάζουν και οι ΟΤΑ για το Ελληνικό  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ AΛΙΜΟΣ

Πριν ακόμη στεγνώσουν οι υπογραφές στο μνημόνιο που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda Development, που αναλαμβάνει την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ήδη ξεκίνησαν οι γκρίνιες από πολλές πλευρές.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους «κλαψιάρηδες» υπουργούς –οι οποίοι ακούν Πιτσιόρλας και βγάζουν σπυράκια–,  αλλά πλέον υπάρχει ζήτημα και με την Περιφέρεια Αττικής, όπου ναι μεν η Ρένα Δούρου είναι στην κυβερνητική γραμμή, όμως αρκετοί εκ των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής της είναι σφόδρα εναντίον της αποκρατικοποίησης. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ζήτημα με τους τρεις τοπικούς άρχοντες των όμορων δήμων στο παλαιό αεροδρόμιο.

Έτσι, λοιπόν, το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από περίπου 10 ημέρες αποφάσισε να ζητήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου συναντίληψης για το Ελληνικό. Μάλιστα, σε σχετικό ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να μάθει ακριβώς τι θα γίνει στην περιοχή».

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με την πρόταση των δήμων της περιοχής και του ΕΜΠ (Δεκέμβριος 2010). Κάτι που δεν ισχύει, διότι οι δημοτικές αρχές άλλαξαν και μαζί τους και τα σημερινά δεδομένα. Επίσης στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η διαχείριση των ακτών της Αττικής, οι οποίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημά της, πρέπει να περιέλθει επιτέλους στα αιρετά θεσμικά όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, δηλαδή τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Τα εμπράγματα δικαιώματα της Περιφέρειας Αττικής εντός της περιοχής και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ και το οικόπεδο έκτασης 42 στρεμμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει τα δικαιώματά της και θα διεκδικήσει τη δημόσια περιουσία της, όπως έπραξε πριν από λίγους μήνες με την προσφυγή της στο ΣτΕ».

 

Ο αντίδραση Σγουρού

Σε κάθε περίπτωση το ψήφισμα προκαλεί τον γέλωτα. Κατ’ αρχάς διότι η μεν Ρένα Δούρου, αν και απουσίαζε στο Στρασβούργο, επέτρεψε να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εν τη απουσία της και με αρκετούς από τους συμβούλους της πλειοψηφίας να απουσιάζουν ή να αποχωρούν. Στη συνεδρίαση-φαρσοκωμωδία αποχώρησαν επίσης και η παράταξη του Γιάννη Σγουρού και η παράταξη του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ το ΚΚΕ μέσω της κας Μπαλού έκανε λόγο για «εκφυλισμό». Μάλιστα, ο Γ. Σγουρός ήταν ιδιαίτερα οξύς στις δηλώσεις του: «Έχει τύχει και εγώ να απουσιάσω για υποχρεώσεις στο εξωτερικό, όμως πρέπει όλοι να σεβόμαστε τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η επένδυση στο Ελληνικό είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο και για τον λόγο αυτό τακτικισμοί δεν χωρούν. Αρκετά πληρώσαμε τις ιδεοληψίες και τη δημιουργική ασάφεια. Θέλουμε καθαρές απαντήσεις από την Πολιτεία, διάλογο κανονικό, και όχι προσχηματικό όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ. Δεν θέλουμε να ρημάζει άλλο ο χώρος. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει εκεί. Λέμε ναι στην ανάπτυξη, λέμε ναι στην αξιοποίηση, με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

 

Οι δήμαρχοι

Με το ψήφισμα φαίνεται να συμφωνούν τόσο ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, όσο και ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι οποίοι ζητούν επανειλημμένως το περιεχόμενο των μελετών και των σχεδίων για το τι πρόκειται να γίνει στις εγκαταστάσεις τού πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση. Εδώ όμως προκαλεί τεράστιο ερωτηματικό το πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι δύο δήμαρχοι και ο τρίτος της παρέας, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, να ενημέρωσε αναλυτικά το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνοντας παράλληλα τις διεκδικήσεις του δήμου του.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου ήλπιζαν ότι το «φιλέτο» θα μοιραστεί στα τρία. Κάτι που δεν ισχύει, καθώς η περιοχή ανήκει σε ποσοστό 85% στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μάλιστα, όταν ήταν σε λειτουργία ο αερολιμένας, πλήρωνε δημοτικά τέλη στο Ελληνικό. Το ίδιο επιθυμεί να γίνει και τώρα η Lamda, καθώς θεωρεί ότι είναι πιο εύκολη η συνεργασία με έναν δήμο, παρά με τρεις. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα σπίτια που θα χτιστούν από τους επενδυτές στο παλαιό αεροδρόμιο θα ανήκουν στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ και τα μαγαζιά θα παίρνουν τη σχετική άδεια λειτουργίας από τον ίδιο δήμο.

 

Τι διεκδικεί ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης

Όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Κωνσταντάτος, ήδη η δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει ξεκαθαρίσει τις βασικές διεκδικήσεις. Αυτές είναι:

# Η δημιουργία ιδιόκτητου, κλειστού τύπου Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και δημιουργία νόμιμης μεταφόρτωσης. Οι σταθμοί αυτοί να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης αλλά και του επενδυτή.  Έχει ζητηθεί, επίσης, η κατασκευή ενός σύγχρονου αμαξοστασίου για τα δημοτικά αυτοκίνητα μέσα στον χώρο της επένδυσης και η κατασκευή ενός «πράσινου σημείου» συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Ετέθη η πιθανότητα κατασκευής μονάδας παραγωγής ρεύματος από την αξιοποίηση των απορριμμάτων.

# Νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη που στα «πόδια» της θα πραγματοποιηθεί η επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ.

# Νέο δημαρχιακό μέγαρο εντός του αεροδρομίου όπου θα εδρεύει ο δήμος.

# Ζητήθηκε να ενταχθεί στα σχέδια του επενδυτή η σύνδεση του βουνού με την υπό ανάπλαση παραλία του Ελληνικού και του υπό διαμόρφωση Μητροπολιτικού Πάρκου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, να αναπλαστεί ήπια και να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας για τον επισκέπτη.

# Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ζητά τη διαχείριση του πάρκου και της ελεύθερης παραλίας, με την είσπραξη ανάλογων ανταποδοτικών τελών. Το Μητροπολιτικό Πάρκο να είναι δημόσιο και ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της Αττικής και τους επισκέπτες του.

# Δημιουργία Αθλητικού Πάρκου με τη μεταφορά των Ολυμπιακών γηπέδων εντός του δήμου. Τα κλειστά γήπεδα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε άλλο μέρος του αεροδρομίου ή εντός του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

# Είσπραξη δημοτικών τελών: Τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας πρέπει να είναι θέμα αποκλειστικής ευθύνης του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης όπως συμβαίνει τα τελευταία 75 χρόνια.

# Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για τα σωματεία ΑΜΕΑ Ερμής, Αμυμώνη, Ποντίων, Κρητών και άλλων σωματείων και την απαλλαγή τους από τα επαίσχυντα πρόστιμα που τους επεβλήθησαν από προηγούμενες διοικήσεις τής «Ελληνικόν Α.Ε.».

# Δέσμευση του επενδυτή για συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων εργασίας από την τράπεζα ανέργων του δήμου και σαφή προτίμηση σε τοπικές τεχνικές και εργολαβικές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα