Τώρα περιμένουν την… καθαρογραφή για το Ελληνικό

Την καθαρογραφή της απόφασης του ΚΑΣ για τον Ελληνικό περιμένουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα με κάποιους να τα προσδιορίζουν για τις αρχές του 2018. Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως ένα μεγάλο εμπόδιο ξεπερνιέται και ίσως το μεγαλύτερο έργο για την χώρα μπορεί να δρομολογηθεί.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Αν δεν περνούσε η υπόθεση από το ΚΑΣ θα υπήρχαν διαρκώς προσφυγές στο ΣτΕ υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες για τον θέμα του Ελληνικού με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη με ξεκάθαρο τρόπο θα τονίζει πως «ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση με όρους ασφάλειας δικαίου». «Τώρα έχουμε μια σαφή απόφαση που απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, είναι συμβατή με την επένδυση» συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε παρεξήγηση την αντίληψη που δημιουργήθηκε από την αρχή ότι ή αρχαία θα έχουμε ή επένδυση, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μετρό. Για να σημειώσει γενικότερα ότι «πρέπει να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον και πολιτισμό».

Σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αιφνιδιαστικό, ότι ήταν γνωστό πως υπάρχουν αρχαία στον χώρο, και πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός ή έκπληξη.

Όλα καλώς(;) καμωμένα

Ο κ. Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν νοείται συζήτηση αν χρειαζόμαστε ή όχι επενδύσεις, δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος λογικό άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε επενδύσεις». Υπογράμμισε ότι επενδύσεις θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουέστ, «θέλουμε επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα έρχεται νομοσχέδιο για fast track επενδύσεις. Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και στις αρχές του 2018 μπορεί να αρχίσει η υλοποίηση του έργου στο Ελληνικό εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Χαρακτήρισε «εμβληματική» την επένδυση προσθέτοντας ότι όλοι θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με αυτή. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να τα σταματήσει τα πάντα. Τόνισε ότι όλοι έχουμε συμφέρον να προχωρήσει το έργο.

«Η Ν.Δ. δεν κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει κακό στη χώρα» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να αφήσουν τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Επίσης, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι αυτές οι διαδικασίες είναι ρουτίνας αλλά και χρονοβόρες και το γνωρίζουν όσοι έχουν χτίσει σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τόνισε ότι δεν είναι θέμα για πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η απόφαση του ΚΑΣ έδειξε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τους αρχαιολόγων.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του ΚΑΣ που δίνει το σήμα για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό εξέφρασε από το βήμα της Βουλής και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε την επένδυση να έρθει» δήλωσε η κα. Παπανάτσιου και υπογράμμισε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. «Με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των 300 στρεμμάτων, από το ΚΑΣ, πιστεύουμε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης, καλώς να έρθει» ξεκαθάρισε η υφυπουργός.

Η εισήγηση για «δέσμευση» της μισής έκτασης!

Όσον αφορά την απόφαση και μέχρι την καθαρογραφή της, εκείνο που έγινε γνωστό είναι πως σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, εντός του αρχαιολογικού χώρου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο Λόφος Χασάνι, ο οποίος φέρει κατάλοιπα που δείχνουν διαχρονική κατοίκηση από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και η περιοχή του αμαξοστασίου του Τραμ. Το μέλος του ΚΑΣ που μειοψήφησε τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων, η οποία πρότεινε η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου να περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ της έκτασης της επένδυσης (περίπου 3.000 στρέμματα), καθώς και τμήμα περιοχής έξω από αυτήν, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να ακολουθεί τα όρια των αρχαίων δήμων Ευωνύμου και Αλιμούντος.

Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου στα οποία κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ αφορούν περιοχή βόρεια και βορειανατολικά του οικοπέδου της επένδυσης, καθώς και παρακείμενης, εκτός οικοπέδου, έκτασης που πρότεινε η αρμόδια ΕΦΑ (περίπου 1.600-1.700 στρέμματα στους δήμους Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο και Γλυφάδα), με την κήρυξη να ακολουθεί ενιαία γραμμή εντός κι εκτός επένδυσης.

Στο «περίμενε»…

Στάση αναμονής τηρεί η LAMDA DEVELOPMENT S.A. σημειώνοντας πως «αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους». Τονίζει δε πως «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας». Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν δικαίωμα αποζημίωσης της εταιρείας σε περίπτωση που θα εντοπίζονταν αρχαία.

Επί του πρακταίου τώρα η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου είναι προληπτική και γίνεται εκεί που υπάρχουν ενδείξεις αρχαιοτήτων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως εκεί σταματούν τα έργα παρά μόνο ότι συνεχίζονται υπό την επίβλεψη της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ακριβώς όπως συνέβη με το Μετρό. Ο δε περιορισμός προκύπτει για μόλις 300 στρέμματα από τα 6.000 στρέμματα που είναι το σύνολο του χώρου επένδυσης.

Όσο δε αφορά το επιχείρημα από πολλούς πως εκεί προσγειώνονταν αεροσκάφη, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «οι αεροδιάδρομοι έγιναν με κάλυψη της γης και όχι με υποσκαφή της, από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την δεκαετία του ’90. Η ανασκαφή έγινε μετά το 2003».

Τέλος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουν την απόφαση του ΚΑΣ γραπτώς για να καταλήξουν στο κατά πόσον επηρεάζει το «master plan» της επένδυσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα