Τo IKA δανείζει 50 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ για να πληρωθούν οι συντάξεις

Στη χορήγηση δανείου προς τον ΟΑΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ προχωράει το ΙΚΑ  για να πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων αυτό το μήνα.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, αυτό το δάνειο θα είναι διάρκειας δύο ημερών (από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου) προκειμένου να καταβληθούν, κατά ένα μέρος από τις… εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, οι συντάξεις στους συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον δανεισμό – ταμειακή διευκόλυνση του ΟΑΕΕ ζήτησε το Γενικό Λογιστήριο από το ΙΚΑ, καθώς οι εισπράξεις εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου (μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν λόγω των capital controls και στη συνέχεια λόγω των εκλογών) και τα έσοδα του Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού είναι αμφίβολο αν θα πιστωθούν εγκαίρως και θα επαρκούν για να «καλύψουν» τις πληρωμές των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου.

Εξάλλου, το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 8μηνο 2015 που δημοσίευσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, αποκάλυψε μελλοντική «τρύπα» 20% στην κρατική χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα μέχρι τέλος του 2015, δηλαδή για τους μήνες Οκτώβριο -Νοέμβριο – Δεκέμβριο, θα λείψουν τουλάχιστον 725 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,725 δισ. ευρώ που απαιτούνται από το κράτος για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Τη χορήγηση του δανείου προς τον ΟΑΕΕ από τα ταμειακά διαθέσιμά του αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ με την προϋπόθεση ότι, στο μεταξύ, θα έχει εισπράξει τα έσοδα από εισφορές και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη ΔΟΥ και στους συνταξιούχους του. Κι όλ αυτά την ώρα που υπολογίζεται ότι τις εισφορές του πληρώνει μόνον ένας στους δύο ασφαλισμένους και το έλλειμμα για το 2015 αναμένεται να φτάσει, ακόμα και να ξεπεράσει τα 545,7 εκατ. ευρώ.

Η παροχή του δανείου αποφασίστηκε να γίνει, καθώς το ΙΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό (όποτε έχει ταμειακή στενότητα), ενώ δανείζεται και το ίδιο από άλλα ταμεία για να πληρώνει κανονικά τις συντάξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα