«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στη Θράκη;»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, αναφορικά με πληροφορίες που θέλουν 86.000 πρόσφυγες να εγκαθίστανται στον Έβρο και σε άλλα 5 σημεία της χώρας, έκανε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.

Επικαλούμενος τις καταγγελίες που έκανε το Σαββατοκύριακο σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, (σ.σ. είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά κατοικίες για να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο, και πως οι τοπικές αρχές το ανακάλυψαν τυχαία όταν στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων επισκέφτηκαν την πόλη του για να διερευνήσουν τη διαθεσιμότητα σε καταλύματα), ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. ζητά από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για “επικίνδυνο εγχείρημα” με μία ευαίσθητη περιοχή και ρωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο υπουργό, αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Θράκης, και αν ναι σε ποια σημεία;

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κικίλια έχει ως εξής:

«Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016
Θέμα: Εγκατάσταση 86.000 προσφύγων σε Έβρο και σε άλλα 5 σημεία της χώρας

»Καταγγελίες υψίστης σημασίας και βαρύτητας για το μεταναστευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης έκανε ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης σε τηλεοπτική εκπομπή. Αποκάλυψε ότι 86.000 πρόσφυγες πρόκειται να εγκατασταθούν στον Έβρο και σε άλλα 5 σημεία της χώρας, με βάση κοινή Υπουργική απόφαση που πρόσφατα υπογράφτηκε.

»Ο κ. Λαμπάκης εκτιμά ότι στον Έβρο θα εγκατασταθούν πάνω από 6.000 πρόσφυγες, κατά βάση μουσουλμάνοι, για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρχής γενομένης μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με τις πληροφορίες-καταγγελίες του Δημάρχου, κλιμάκια υπάλληλων από ΜΚΟ και την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, έψαχναν οργώνοντας όλο τον Έβρο να βρουν καταλύματα, διαμερίσματα ή και ξενοδοχεία για φιλοξενία προσφύγων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

»Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα υπεύθυνη θέση και να μην ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία με σενάρια εγκατάστασης προσφύγων στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και κυρίως του Έβρου. Η τοπική πολιτική ηγεσία σε συνδυασμό με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς προειδοποιούν με ηχηρές παρεμβάσεις αποτροπής ενός τόσο επικίνδυνου εγχειρήματος γεγονός που πρέπει να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

»Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Ισχύουν τα σενάρια περί εγκατάστασης 86.000 προσφύγων στην περιοχή του Έβρου και σε άλλα 5 σημεία της Ελλάδας;
-Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Θράκης και αν ναι σε ποια σημεία;
-Έχουν ενημερωθεί επίσημα οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς για την ενδεχόμενη αυτή εγκατάσταση;
-Υπάρχει σχέδιο κοστολόγησης της εγκατάστασης αυτής και από ποιους φορείς-πόρους θα καλυφθεί;

Ο ερωτών βουλευτής Βασίλειος Π. Κικίλιας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα