“Υπέγραψε και 4ο μνημόνιο ο Τσίπρας”

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για 4ο μνημόνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνει ως ιδιαίτερα αρνητικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup και θα προβάλλει με ένταση και ο ίδιος ο αρχηγός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφεραν ένα τέταρτο μνημόνιο στον τόπο.
Η εκτίμηση στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι όλους τους πολίτες, εκτός των άλλων, τους περιμένει η αύξηση των έμμεσων φόρων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και η άμεση πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη θέσπιση του πρόσθετου μηχανισμού περικοπής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ για τη ρύθμιση του χρέους, η ηγεσία της Ν.Δ. σημειώνει ότι αυτή παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «κόφτη» δαπανών που δεν εξαιρεί, όπως τονίζουν τα στελέχη της, ούτε μισθούς ούτε και συντάξεις. Το μόνο που προέκυψε για την κυβέρνηση ήταν η συμφωνία να υπάρξει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους, μόνο που αυτή, όπως αναφέρει η Ν.Δ. και χρησιμοποιεί τις φράσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, η ρύθμιση είναι μια δυναμική διαδικασία που μεταβάλλεται στα χρόνια, ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των επιτοκίων και τη λήξη των δανείων.
Ουσιαστικά, αυτό που αναφέρει με έμφαση η Ν.Δ. είναι ότι οι πιστωτές, υπό την πίεση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βολφκανγκ Σόιμπλε, πήραν αυτό που ήθελαν για να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του προγράμματος, χωρίς να δίνουν κάτι χειροπιαστό για το χρέος.
Δεν συμμερίζεται
Ως εκ τούτου η Ν.Δ. δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η θεσμοθέτησή του απλώς προσδίδει «πρόσθετη αξιοπιστία σε μια δέσμευση που ούτως ή άλλως έχουμε αναλάβει».
Και αυτό διότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» δαπανών, θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πολύ δύσκολο.
Ακόμα και στο ζήτημα του χρέους στη Ν.Δ. στέκονται στα τρία στάδια που έχουν τεθεί και όπως λένε έμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για την προσέγγιση που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο αφού η Ελλάδα είναι σε θέση να το εξυπηρετεί, η οποία της επέτρεψε να επιστρέψει προσωρινά στις αγορές.
Ουσιαστικά τη λογική αυτή που η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει, κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό, ακόμα και το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα