Υπέρ της ένταξης της Βοσνίας στην Ε.Ε. ο Φούλε

Με μεγάλη ανησυχία παρακολούθησε τα πρόσφατα γεγονότα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε,) Στέφαν Φούλε. Ο κ. Φίλε, ο οποίος αναμένεται σήμερα στο Σαράγεβο, δήλωσε χθες ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη βαλκανική αυτή χώρα είναι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αποστολής της Ε.Ε. στη Βοσνία, ο κ. Φούλε αναφέρει –μεταξύ άλλων- ότι οι Βρυξέλλες άκουσαν τα αιτήματα των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους στο Σαράγεβο και άλλες πόλεις.

«Πιστεύω με σθένος ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων αυτής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης και της ανάπτυξης, είναι να τεθεί σε τροχιά εκκίνησης ξανά η διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης» αναφέρει σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Φούλε σημειώνει ακόμη, πως πρόκειται να πει στους πολιτικούς της Βοσνίας ότι «δεν είναι ώρα για αντιδικίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» αλλά αντιμετώπισης ζωτικών ζητημάτων για ένα λειτουργικό κράτος και την ευημερία των πολιτών. Επιβεβαιώνει δε, ότι πηγαίνει στη Βοσνία προκειμένου να επιμείνει στην ανάγκη μιας συμφωνίας για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς και Φίντσι».

«Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να ακούγεται μακρινό σε σχέση με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, στην ουσία αποτελεί ένα σημαντικό “κλειδί” στην όλη διαδικασία. Θα περιορίσει τις διακρίσεις, θα σημαίνει ότι η Βοσνία- Ερζεγοβίνη σέβεται τις δεσμεύσεις της και θα ανοίξει κατ’ επέκταση τον δρόμο προκειμένου να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τα εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας για τα επόμενα έξι χρόνια» σημειώνει ο κ. Φούλε.

«Θα οδηγήσει, επίσης, στην υλοποίηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» αλλά και των «κατάλληλων συνθηκών προκειμένου να καταθέσει (η Βοσνία) μια αξιόπιστη αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε.» καθώς και σε συνταγματικές αλλαγές, προσθέτει ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παραμένω -συμπληρώνει- πλήρως προσηλωμένος στη διευκόλυνση για έναν συμβιβασμό προκειμένου να αρθεί το παρόν αδιέξοδο αλλά και στο να βοηθήσω τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη να περάσει τη γέφυρα από το Ντέιτον στην Ε.Ε., γεγονός που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει συνταγματικές και άλλες προκλήσεις».

Ο κ. Φούλε υπογραμμίζει, τέλος, πως «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», με κοινό στόχο την ευημερία των πολιτών κι ένα κράτος που λειτουργεί σωστά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα