Υπέρ της παράτασης της κατάπαυσης της πυρός στην Υεμένη ο Τζον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε  ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την παράταση μιας “ανθρωπιστικής παύσης” στις εχθροπραξίες στην Υεμένη, αλλά σημείωσε ότι οι κινήσεις των ανταρτών Χούτι καθιστούν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός των αραβικών χωρών επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούτι στο Άντεν στη διάρκεια της νύχτας, κάποιες ώρες μετά την εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός που είχε κηρυχθεί για να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters.

Εκρήξεις ακούγονταν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης αυτής στο νότιο τμήμα της χώρας και σε γύρω περιοχές λίγο μετά την εκπνοή χθες της κατάπαυσης του πυρός που είχε κηρυχθεί για πέντε ημέρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Ξέρουμε ότι οι Χούτι μεταφέρουν εξοπλισμό, που επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων, στην μεθόριο και βάσει των κανόνων εμπλοκής, είναι πάντα κατανοητό ότι αν γίνονται προπαρασκευαστικές κινήσεις από την μία ή την άλλη πλευρά, στην συνέχεια αυτό λειτουργεί σε παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο Κέρι από τη Σεούλ.

“Η Σαουδική Αραβία, βάσει των κανόνων εμπλοκής, ανέλαβε δράση. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ιδέα της παράτασης της ανθρωπιστικής παύσης, αλλά νομίζω ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτό θα ήταν δύσκολο”, πρόσθεσε.

Από την Τρίτη, οι υπό τη Σαουδική Αραβία δυνάμεις των αραβικών κρατών και οι πολιτοφυλακές των Χούτι τήρησαν σε μεγάλο βαθμό την κατάπαυση του πυρός που είχε ως στόχο την παράδοση τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη που χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο κάποιες σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν με τουλάχιστον 15 νεκρούς κατά την διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και τις Κυριακής στις πόλεις Τάιζ και Ντάλεα, σύμφωνα με κατοίκους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα