Υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

Την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε με δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Μιλώντας στο περιθώριο του Forum Alpbach, ο κ. Σέλινγκ ανέφερε ότι «το Eurogroup θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει το ίδιο, πώς θα προχωρήσει από τεχνική νομισματική άποψη …». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ την ιδέα πολύ λογική».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι με τη δημιουργία του ΕΝΜ η συμμετοχή του ΔΝΤ θα μπορούσε να ανήκει στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Για τη μετατροπή του ESM σε ΕΝΜ ο κ. Σέλινγκ εόπε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες και γι’ αυτό απαιτείται ομοφωνία. «Πρόκειται για μεσο – μακροπρόθεσμη διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι λογικό να προωθηθεί αυτή η σκέψη.

Αντιθέτως ο κ. Σέλνγκ δεν θεωρεί πρόσφορη προς το παρόν τη δημιουργία θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται να προηγηθεί  εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα