Υποδείξεις Τσαβούσουγλου στην ελληνική Δικαιοσύνη

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Ούτε λίγο ούτε πολύ, με αυτά τα λόγια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαίτησε –παρουσία του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά- την χειραγώγηση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εμφανίστηκε προκλητικός, με τον κ. Κοτζιά να απαντά ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται από την δικαστική εξουσία, η οποία αποφασίζει ελεύθερα, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις τους δεν αρέσουν σε ορισμένους. «Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (σ.σ. ασύλου) θα εξεταστούν διεξοδικά και αυτοί οι προδότες δεν θα λάβουν έγκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας σαφώς να καθοδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες». Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις 995 αιτήσεις ασύλου Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα και συνδέονται το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, προς την Ελλάδα. «Δυστυχώς, το ελληνικό δικαστήριο δεν εξέδωσε τους οκτώ αξιωματικούς, γεγονός που μας απογοήτευσε», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απουσίαζε η ελληνική σημασία από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο «σουλτάνος» επέδειξε απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στον Έλληνα υπουργό, καταστρατηγώντας το πρωτόκολλο που επιβάλλει την παρουσία και της ελληνικής σημαίας δίπλα στην τουρκική. Η απουσία του ελληνικού συμβόλου ήταν εμφανής, γεγονός που ενδεχομένως να αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική ηγεσία το θέμα της γειτονίας της με την Ελλάδα.

Όλα αυτά σε ένα διπλωματικό ταξίδι στην Άγκυρα του Έλληνα ΥΠΕΞ, προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα