ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Λουκέτα λόγω κρίσης και λουκέτα λόγω… παράκρουσης

Οι εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα την τελευταία 6ετία οδήγησε πολλές γνωστές επιχειρήσεις στο να βάλουν «λουκέτο». Κι αν αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί -έστω και στον απόλυτο κυνισμό της– μια φυσική συνέπεια, το να μπαίνει λουκέτο λόγω… παράκρουσης σε μία καθόλα υγιή επιχείρηση είναι κάτι που ξεπερνάει τη λογική.

Η αντιδιαστολή αφορά –τι άλλο;– την περίπτωση με την ανάκληση των αδειών των σχολών του Ομίλου «ΙΕΚ ΞΥΝΗ» και «Mediterranean College», σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. Κ1/141173/2-9-2016 απόφασης του Υπουργού Παιδείας και της υπ’ αριθμ. Α973/19-07-2016 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Όλα ξεκίνησαν από μία πιθανολογούμενη εμπλοκή τριών μελών της οικογένειας Ξυνή που μετείχαν στη διοίκηση του ομίλου κατά τα έτη 2008 και 2009, η οποία αν και στο νομικό της σκέλος ακόμη δεν έχει κριθεί τινάζει στον αέρα τόσο τις σπουδές χιλιάδων νέων που εμπιστεύτηκαν τον όμιλο που εδώ και 60 χρόνια πρωταγωνιστεί στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά καταστρέφει και τις ζωές των εργαζομένων σε αυτόν.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της διοίκηση Ξυνή, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι ενώ η κρίση δεν άγγιξε τον Όμιλο στον οποίο εργάζονται, τώρα βλέπουν το φάντασμα της ανεργίας να τους χτυπά την πόρτα εξαιτίας –όπως λένε– της αδιαφορίας και της αναβλητικότητας του υπουργείου Παιδείας για το εργασιακό μέλλον τους.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Οι εταιρίες ΞΥΝΗ μάς πληρώνουν στην ώρα μας, δεν μας χρωστούν δεδουλευμένα, δεν μας μείωσαν μισθούς στην κρίση. Παρακαλούμε (επειδή τυχαίνει να γνωρίζουμε από συναδέλφους μας) να πληροφορηθείτε για τις συνθήκες εργασίας και μισθοδοσίας σε άλλα, ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιδιώκουν να κλείσουν τον Όμιλο και να στείλουν στον Καιάδα εκατοντάδες αθώους ανθρώπους» λένε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Διερωτώνται μάλιστα «μήπως κάποιοι ισχυροί επιχειρηματίες στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ πιέζουν, ώστε να μη διορθωθεί το “λάθος”» που όπως παραδέχεται στην απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο είναι του υπουργείου Παιδείας.

Πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο, ακόμη και από νομικής απόψεως μόνο παράλογα δεν είναι τα όσα ισχυρίζεται η Αγωνιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η κατηγορία της πιθανολογούμενης εμπλοκής μελών της οικογένειας Ξυνή που μετείχαν στη διοίκηση του ομίλου κατά τα έτη 2008 και 2009 αφενός μεν δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά. Αφετέρου είχαν αποχωρήσει από τη διοίκηση των επιχειρήσεων αυτών πριν ακόμα εκδοθεί το σε βάρος τους βούλευμα, και επομένως δεν παραβιάστηκε καμία διάταξη του νόμου που να οδηγεί σε ανάκληση αδείας των σχολών του Ομίλου.

Πέραν δηλαδή του τεκμηρίου αθωότητας που μοιάζει να καταστρατηγείται, είναι πασιφανές ότι το νομικό πρόσωπο των Σχολών των οποίων η άδεια ανακλήθηκε είναι διαφορετικό από αυτό των Σχολών για τις οποίες κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι και με βάση την αρχή της αυτοτέλειας των νομικών προσώπων βάση του Νόμου, κακώς ανακλήθηκε η άδειά τους, καθώς ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους.

Ρωτούν γιατί…
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι ότι το «λουκέτο» παραμένει, 270.000 ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές αναστατώνονται πριν καλά καλά αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος και οι εργαζόμενοι μένουν στον αέρα να ερωτούν τους αρμόδιους (σ.σ. ακόμη και τον πρωθυπουργό στον οποίο κοινοποίησαν την έγγραφη διαμαρτυρία τους) τα αυτονόητα:

# Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει την επέκταση της άδειας του ιδιωτικού Ομίλου στα κτίρια των ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ για να σώσουν τις δουλειές τους; Με ποιο πρόσχημα νομιμότητας αναβάλλονται συνεχώς οι σχετικές συνεδριάσεις του ΕΟΠΠΕΠ;

# Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά στην επέκταση της άδειας του MEDITERRANEAN COLLEGE της Αθήνας σε αυτό της Θεσσαλονίκης, ώστε οι συνάδελφοι τους που ζουν στη συμπρωτεύουσα να προσληφθούν και να μην πεινάσουν αυτοί και τα παιδιά τους;

«Για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας μας δύο δρόμοι υπάρχουν» λένε οι εργαζόμενοι και καταλήγουν:

«Να διορθώσει το “λάθος” του το Υπουργείο Παιδείας και να ανοίξει πάλι ο Όμιλος, ή να προσληφθούμε σε άλλον Όμιλο με την έγκαιρη επέκταση της άδειας από το Υπουργείο Παιδείας (περιέργως, τίποτε από τα δύο μέχρι σήμερα δεν προχωρά από την πολιτεία, γεγονός που κάνει ακόμη και τον πλέον άσχετο να αντιλαμβάνεται ότι ενδεχομένως να υπάρχει σχέδιο πίσω από αυτή την ιστορία με θύματα εμάς)!!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα