ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΡΡΑ: Γελάνε (και) τα τσιμέντα…

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ένα αναβρασμός –κυρίως στο διαδίκτυο– που θα δυσκολευόταν κάποιος να αποφασίσει αν πρόκειται για κοινό τρολάρισμα ή για μία φαρσοκωμωδία που όμως παίρνει σοβαρότερες του αναμενομένου διαστάσεις. Ο λόγος για την υπόθεση Σώρρα και την απόφαση 67650/2013 που επανεμφανίστηκε έπειτα από τρεισήμισι χρόνια για να αποτελέσει ταυτόχρονα λάβαρο αγώνα των οπαδών του, κόκκινο πανί των αρνητών του και μια αμήχανη στιγμή για τον νομικό κόσμο.

Η «σύγχρονη» ιστορία (σ.σ. έχει μπόλικο παρελθόν που δεν είναι της παρούσης) της υπόθεσης Σώρρα ξεκινά πριν από 3 χρόνια. Τότε το Η΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά τού τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που κατηγορούσε τον Αρτέμη Σώρρα και τον Εμμανουήλ Λαμπράκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων –αφορά το ποσόν των 600 δισ. δολαρίων που διέδιδε ο πρώτος ότι θέτει στη διάθεση του ελληνικού Κράτους προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από το χρέος–, είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, αφενός μεν απεδείχθη η ύπαρξη του ποσού στα χέρια του Σώρρα, αφετέρου «οι κατηγορούμενοι δεν είχαν πρόθεση να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, αλλά αντιθέτως κινούμενοι από αποκλειστικά αγαθά κίνητρα επιχειρούν να βοηθήσουν το Κράτος να εξέλθει από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει».

Στο δικαστήριο αυτό δεν παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή ο κ. Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αντίλογος και να μην προσκομιστούν έγγραφα πέραν αυτών που οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν και τα οποία έχουν κριθεί πλαστά, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από ερώτηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Επομένως, αφού κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν πλαστά, κανείς δεν απέδειξε ότι τα εν λόγω χρήματα δεν υπάρχουν, το δικαστήριο αναγκάστηκε να κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και να διαγνώσει ότι… υπάρχουν!

Η υπ’ αριθμ. 67650/28-6-2013 απόφαση, λοιπόν, έγινε πανώ στα γραφεία του Σώρρα στην Αθήνα και «ελπίδα» στα χέρια των χρεωμένων οπαδών του, οι οποίοι κοινοποιούν τα 12σέλιδα εξώδικα της οργάνωσης στις τράπεζες, στις εφορίες ή στα ασφαλιστικά ταμεία που τυχόν οφείλουν, καλώντας τους να πάρουν τα οφειλόμενά τους από τα 600 δισ. δολάρια του Σώρρα που η απόφαση διέγνωσε ότι όντως διέθεσε στο Κράτος αλλά αυτό δεν τα παίρνει. Και φυσικά τα χρέη δεν συμψηφίζονται, αλλά εισπράττονται κανονικά βάσει των νόμων.

Ο νομικός «καβγάς» και η αλήθεια
Η ίδια απόφαση διέταξε να διερευνηθεί από την Εισαγγελία η τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, ιδίως αυτών της ψευδούς καταμηνύσεως και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, αλλά δεν δόθηκε άδεια άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη και έτσι μπήκε στο αρχείο. Δεν ασκήθηκε έφεση κατά της αθωωτικής αποφάσεως, ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση υπέρ του Νόμου, ως είχε το δικαίωμα.

Επειδή, όμως, στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε ένας ιδιότυπος νομικός «καβγάς» αξίζει να υπογραμμιστεί τούτο: η αναίρεση υπέρ του Νόμου είναι ένα ένδικο μέσο που ασκείται αποκλειστικά και μόνο για τυχόν νομικά σφάλματα μιας υπόθεσης, και όχι για την ουσία αυτής, δηλαδή η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επηρεάζει το κύρος της προσβαλλόμενης απόφασης και το δεδικασμένο της, άρα ο αθωωθείς δεν ξαναδικάζεται και ο καταδικασθείς δεν αθωώνεται και δεν υπόκειται σε καμία προθεσμία.

Παρ’ όλα αυτά, το διαδίκτυο συνεχίζει να βοά για δήθεν τελεσιδικία της παραπάνω απόφασης και για τη δήθεν αδράνεια της Δικαιοσύνης να προστατεύσει τους πολίτες. Ισχυρίζονται, δηλαδή, οι φωνασκούντες ότι αφού ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν άσκησε αναίρεση, τότε δήθεν η απόφαση κατέστη αμετάκλητη και ως προς το ποσόν που υποτίθεται ότι διατέθηκε στο ελληνικό Κράτος, δημιουργώντας έναν νομικό παραλογισμό δίχως προηγούμενο.

Σε αναζήτηση «κοινής πείρας και λογικής»
Υπό αυτές τις συνθήκες πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν από την Πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες από τέτοια φαινόμενα, αναρωτώμενοι για τη νομιμότητα της λειτουργίας της «οργάνωσης» Σώρρα που εισπράττει δικαιώματα εγγραφής, συνδρομές και έξοδα εξωδίκων και έχει γεμίσει τον τόπο με αφίσες που υπόσχονται να ξεχρεώσουν τον κόσμο με το «μπαγιόκο» των 600 δισ. δολαρίων.

Οι εφορίες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι τράπεζες υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως στα εξώδικα «συμψηφισμού», ενώ πρόσφατες πληροφορίες μιλούν ακόμα και για εισαγγελική έρευνα στη βόρεια Ελλάδα σε βάρος επικεφαλής μεγάλου ταμείου του Δημοσίου, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να δεχτεί τις αιτήσεις ασφαλισμένων που ζητούσαν συμψηφισμό των οφειλών τους με τα ομόλογα Σώρρα!

Στο πλαίσιο του να μπει ένα τέλος στην κακόγουστη ιστορία προφανώς εντάσσεται και η κίνηση του δικηγόρου Πειραιώς, Π. Πανταζή, να καταθέσει την Τετάρτη 4/1/2017 αίτηση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ασκήσει αίτηση αναίρεσης υπέρ του Νόμου, καθώς η παραβίαση –όπως λέει– από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, «των κανόνων της Κοινής Πείρας και Λογικής συνιστά, κατά την θεωρία και την παγία νομολογία των δικαστηρίων της ουσίας και του Αρείου Πάγου, έλλειψη αιτιολογίας, σε συνδυασμό και με εσφαλμένη εφαρμογή του ουσιαστικού δικαίου, ευθεία, διαφορετικά εκ πλαγίου παραβίαση και άρα συντρέχει λόγος αναίρεσής της».

Θυμίζεται, τέλος, ότι σε δύο επερωτήσεις στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι γίνονται έρευνες με απόρρητο ακόμα περιεχόμενο. Όσο, λοιπόν, θα περιμένουμε απαντήσεις, κάποιοι άλλοθι θα ζουν με την ελπίδα που έχει το προνόμιο να πεθαίνει τελευταία. Έστω κι αν ξεχνούν ότι τελικά πεθαίνει και αυτή…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα