Υποκλοπές

Για τον Αλέξη

Σε κάθε πολιτικοδημοσιογραφικό πηγαδάκι την Κυριακή στη Βουλή αντικείμενο συζήτησης δεν ήταν άλλο, παρά η διπλή πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα και, στη συνέχεια, του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Σε ένα τέτοιο βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, και υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Θανάσης Παφίλης. Στο πλήθος των ερωτημάτων γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του διάλεξαν αυτή την τακτική, που πάντως δεν φάνηκε να τους αποφέρει οφέλη, το έμπειρο στέλεχος του ΚΚΕ απάντησε αποστομωτικά: «Μην προσπαθείτε να εξηγήσετε λογικά ή πολιτικά, αυτός είναι ο Αλέξης…»

Η αλλαγή πλεύσης του Μιχάλη

Στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς» δεν είχε πάει και η απουσία του …συζητήθηκε. Την Κυριακή, όμως, με ρόλο πια, ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του συνεργατικού σχήματος για τις ευρωεκλογές μαζί με την Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στον Κεραμικό για να υπερασπιστεί προσερχόμενος στην εκδήλωση το έργο του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ πήρε στην πλάτη του την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης, δεν λακίσαμε, δεν τα στρίψαμε», είπε, τονίζοντας ότι «παραμείναμε όρθιοι» και προσθέτοντας ότι ανοίγεται ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, την μεσαία τάξη της χώρας, τους αδύναμους, το κράτος, την ανάπτυξη. Και δεν σταμάτησε καν εκεί. Επιφύλαξε για το κόμμα του την φιλοδοξία να γίνει «μέρος του πειράματος» για μια νέα, σύγχρονη, δημοκρατική, ελεύθερη, αναπτυξιακή Ελλάδα, όπως είπε. Παρατηρώντας δε, αίφνης, το θεσμικό έλλειμμα, τον δογματικό πολιτικό λόγο και την επίσης δογματική πολιτική της Ευρώπης, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει στις ευρωεκλογές με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ μίας Ευρώπης αλληλέγγυας στους λαούς της, «όπου θα λέμε ‘καλημέρα’ μεταξύ μας και όχι ‘καλό κουράγιο’»… Τεράστια η αλλαγή πλεύσης…

Όπως ο ΓΑΠ

Η διαδικασία επιλογής στελεχών για τη δημόσια διοίκηση που εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου, το περίφημο «opengov» φαίνεται πως συγκινεί –ως ιδέα, τουλάχιστον, και όχι όπως… εφαρμόστηκε- τον επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Μιλώντας εφ’ όλης της ύλης σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψάξει ικανά και έμπειρα στελέχη που θα αναλάβουν καίριες θέσεις στο κράτος και επισήμανε πως αυτό πρέπει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια. «Δε θα φέρουμε ούτε πρασινοφρουρούς, ούτε ερυθροφρουρούς», είπε, και όταν ρωτήθηκε αν οραματίζεται για διαδικασία σαν αυτή που εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου, έδωσε μία μάλλον θετική απάντηση: «αν δεν είχε ευτελιστεί, βεβαίως», είπε ο Δραγασάκης, αποκαλύπτοντας πώς ακριβώς σκέφτεται ο ίδιος να καλύψει την ένδεια στελεχών που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημερώθηκε στο δρόμο

Μπορεί η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών να μην ευδοκίμησε να συζητηθεί, και η διαδικασία στη Βουλή να ακολούθησε τελικά την κανονική της ροή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένουν πως αυτό οφείλεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θυμίζουν δε, πως με αυτή την εξέλιξη, πηγαίνουμε κανονικά στο κρίσιμο Eurogroup  όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης. Ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο που προηγήθηκε πριν αλλά και αφού πήρε το ζήτημα «πάνω του» ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όντας στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακάθισε αργότερα σε γεύμα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του συνεργατικού σχήματος. Λίγο αφού αποχώρησε από εκεί για να πάει στο σπίτι του, προτού πάει στην Βουλή, ενημερώθηκε από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Πάρη Κουκουλόπουλο και τον Χρήστο Πρωτόπαπα, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, για το τι συνέβαινε στη Βουλή. Κοινώς, του είπαν για την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την αποδοχή της κατ’ αρχήν από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Να τον αδειάσει

Συνταγματολόγος γαρ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρίθηκε ως ο κατάλληλος να αναλάβει δράση. Έτσι, έσπευσε στη Βουλή. Εκτιμώντας ότι «αν το αφήσουμε αυτό να περάσει, θα έχουμε περιπέτειες», αφού μεταξύ άλλων θα μπορούσε να σημαίνει πως το ίδιο θα μπορούσε να κάνει «κατά συρροή» ο ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν μετά τον άλλο υπουργό, πηγαίνοντας σε μία διαδικασία προτάσεων και συζητήσεων επί των προτάσεων δυσπιστίας για όλους τους υπουργούς και άρα για περίπου 150 μέρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τηλεφώνησε άμεσα στον Αντώνη Σαμαρά. Μετά από συνεννόηση μαζί του, εμφανίστηκε στην Ολομέλεια για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, καθώς –όπως παρατηρούν στην Χαριλάου Τρικούπη- εκείνος μπορούσε να «αδειάσει» τον Δημήτρη Σταμάτη, που είχε ήδη αποδεχθεί την πρόταση μομφής, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, του οποίου τυγχάνει στενός συνεργάτης. Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μία λαμπρή ευκαιρία να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να αναδείξει την «ανεπάρκεια» του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα συνταγματικής φύσεως. «Αφού ο Τσίπρας βούλιαξε μέσα στα ψέματα και τα αδιέξοδά του, το έβαλε στα πόδια και αποχώρησε από τη Βουλή», σχολίαζε χαρακτηριστικά λίγο αργότερα και μετά την αποχώρηση από την αίθουσα της Ολομέλειας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των social media ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης.

Είχε οφέλη

Στο πίσω μέρος του μυαλού του, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε και μία άλλη σκέψη, όχι άδικα, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα. Εφόσον «κέρδιζε» την αναμέτρηση στη Βουλή, κάτι που έγινε, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ νέου όσα διεκδικούσε τις προηγούμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των διατάξεων του νομοσχεδίου και δεν είχαν γίνει αποδεκτά. Έτσι και έγινε. Λίγο μετά το πέρας της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας και την αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα της Ολομέλειας, στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή βρέθηκαν τόσο ο Δημήτρης Σταμάτης, όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχεδόν …ευχαριστώντας τον. Λίγο μετά, ο υπουργός Ανάπτυξης, κατόπιν επικοινωνίας και με την τρόικα, ανακοίνωνε νομοτεχνικές βελτιώσεις που μεταξύ άλλων προέβλεπαν πως η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα έφτανε ως τις επτά ημέρες, με ευθύνη του παρασκευαστή. Παράλληλα, οριζόταν ότι θα υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ό,τι δηλαδή, ζητούσε τις προηγούμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών του…

Από νωρίς είχε φανεί

Νέο κρούσμα εσωστρέφειας προκάλεσε στη ΔΗΜ.ΑΡ. η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, καθώς δύο διαφωνούντες βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου, επέλεξαν να απόσχουν από τη ψηφοφορία στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη. Η αρχική αφορμή της εσωστρέφειας για την Αγίου Κωνσταντίνου δόθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Αρκετοί βουλευτές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους, καθώς υποστήριζαν πως «δεν είχε συνεδριάσει κανένα όργανο και δεν ήταν συλλογική η απόφαση».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών το απόγευμα του Σαββάτου, όταν συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και πολλοί βουλευτές του ζήτησαν το λόγο για τις ανακοινώσεις του. Μάλιστα, κατά την ίδια συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου διαφώνησε με την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη να καταψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και αντιπρότεινε να δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. «παρόντες». Παράλληλα, από τη συνεδρίαση έλειπαν και άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιάννης Πανούσης και ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ στελέχη του κόμματος θεωρούν δεδομένο ότι τόσο ο κ. Ψαριανός, όσο και ο κ. Λυκούδης διαφωνούσαν με την απόφαση Κουβέλη. Τελικώς, η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν γλίτωσε το ρήγμα στην ψηφοφορία, καθώς δύο από τους διαφωνούντες –οι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός- επέλεξαν να μην καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, αλλά να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Τον πήραν στον λαιμό τους

Ως «ιδέα της τελευταίας στιγμής» περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «έπρεπε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καθυστερήσει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να ενημερωθεί ο λαός», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου. Συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου εκτιμούσαν, δεδομένων των «αντιπαθειών» του Γιάννη Στουρνάρα στους βουλευτές της συμπολίτευσης, ότι αν η πρόταση δυσπιστίας συζητείτο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταφέρει καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση, αφού η ψηφοφορία θα ήταν μυστική και, άρα, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να αρνηθούν να δώσουν την εμπιστοσύνη τους στον υπουργό Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο για την λήψη της απόφασης έπαιξε η εισήγηση του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ (που θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ) και του ζήτησε να γνωμοδοτήσει κατά πόσον μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υποβάλει πρόταση μομφής κατά υπουργού, πριν παρέλθει το εξάμηνο από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η απάντηση του κ. Χρυσόγονου ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη απάντηση έδωσε και ο έτερος συνταγματολόγος που θα εκτεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Όμως όπως φάνηκε τον πήραν στον λαιμό τους οι συνταγματολόγοι…

Οι επιδιώξεις

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής στο άκουσμα του όχι, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τον αιφνιδιασμό ήρθε η οργή και πολλοί μιλούν ξεκάθαρα για φάουλ και λάθος του Γιώργου Παπανδρέου. Για τους περισσότερους είναι σαφές πως ο Παπανδρέου άφησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτεθειμένους καθώς εμφανίστηκε εκείνος, μόνος απέναντι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους τραπεζίτες. «Δεν καταλαβαίνω τι έκανε ακριβώς. Εκείνος με τους υπουργούς του είχε φτιάξει το πλαίσιο και ήρθε στη Βουλή να κάνει τον τιμητή και να αφήσει εμάς ξεκρέμαστους;» Είναι ξεκάθαρο πια πως ο ΓΑΠ επιδιώκει είτε να πάρει πίσω το ΠΑΣΟΚ, είτε να φτιάξει νέο κόμμα απαλλαγμένο από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, αλλά με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι βενιζελικοί είναι σε έξαλλη κατάσταση με τον Γιώργο Παπανδρέου και οι πιο σκληροί συμβουλεύουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προκαλέσει στα ίσια το Γιώργο Παπανδρέου

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα