«Υπονομεύει την σταθερότητα για να διασωθεί»

Άγριο «χώσιμο» κάνει το Bloomberg στον Αλέξη Τσίπρα αφού τον κατηγορεί για επικίνδυνα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο χαρακτηρίζει «συνταγή καταστροφής».

Υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα και αφήνει εκτεθειμένο σε κατάρρευση το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ώστε ο ίδιος να διασωθεί, αναφέρει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό εκλογικό νόμο, οι οποίες θα μπορούσαν να τονώσουν τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό βραχυπρόθεσμα, διότι η Νέα Δημοκρατία πιθανώς θα έρθει πρώτη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, θα καταστήσει το εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πιο εκτεθειμένο σε μια κατάρρευση. Σε προηγούμενα πειράματα με ένα πιο ισορροπημένο σύστημα, οι κυβερνήσεις άντεξαν λιγότερο από πέντε μήνες κατά μέσο όρο, σχολιάζει το Bloomberg.

Φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάση Διαμαντόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι «οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δε θα κρατήσουν πολύ και θα είναι δυσλειτουργικοί, και η αστάθεια θα αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές», πρόσθεσε. «Ακόμη και στις ώριμες δημοκρατίες με αναλογική εκπροσώπηση, όπως στην Ολλανδία ή το Βέλγιο, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συχνά παίρνουν μήνες», επεσήμανε ο καθηγητής. «Πρόκειται για συνταγή καταστροφής», σχολίασε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία έπειτα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε πέρυσι από την πολιτική αστάθεια που επέφεραν δύο εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα, αναφέρει το δημοσίευμα. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η αναταραχή έχει λάβει τέλος, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη. Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον τελευταίο μήνα, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν ξεπεραστεί μόνο από εκείνες σε Νιγηρία και Βενεζουέλα.

Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το 2019, ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα και τα σκληρά μέτρα που αναγκάζεται να προωθήσει για να ανταποκριθεί στους όρους της διάσωσης, οδηγούν σε διαρκείς εικασίες για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί πως η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου θα αυξήσει την νομιμότητα των αποφάσεων της βουλής, διότι οι 50 επιπλέον έδρες αλλοιώνουν την βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα