«Υποτιμήθηκε ο Εμπολα», παραδέχεται και το Ευρωκοινοβούλιο

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική υποτιμήθηκε από τη διεθνή κοινότητα και σήμερα αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους την Πέμπτη. Καθώς οι πληγείσες χώρες αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομική κατάρρευση, θα πρέπει να εξεταστεί η χρήση αμυντικών στρατιωτικών μέσων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και θα πρέπει επίσης να επισπευστεί η διαδικασία πρόσβασης σε ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για κονδύλια, αλλά και για επιχειρησιακή ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής, αναφέρει το ψήφισμα. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αμυντικών μέσων στρατιωτικών και μη υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι πληγείσες χώρες υποφέρουν ήδη από έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού και αντιμετωπίζουν οικονομική κατάρρευση λόγω της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών, την ακύρωση των εμπορικών πτήσεων και την απώλεια εργασιών συγκομιδής. Η κοινωνική αναταραχή, η φυγή, και το χάος οδηγούν σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Επιπλέον, η επιδημία αποκάλυψε τη σοβαρή ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας των χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό.

Το ψήφισμα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει εκτιμήσεις αναγκών και ειδικά για κάθε χώρα σχέδια με σκοπό να προσδιορίσει και να συντονίσει τη ζήτηση και ανάπτυξη ειδικευμένου σε θέματα υγείας προσωπικού, κινητών εργαστηρίων, εργαστηριακού εξοπλισμού, προστατευτικού ρουχισμού και κέντρων θεραπείας με θαλάμους απομόνωσης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν πτήσεις και να δημιουργήσουν αερογέφυρες για την αποστολή προσωπικού και εξοπλισμού στις πληγείσες χώρες και η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει να εξετάσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης.

Οι κλινικές δοκιμές για υπάρχουσες πιθανές θεραπευτικές αγωγές θα πρέπει να προχωρήσουν. Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των δοκιμών εμβολιασμού για τον ιό και της θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται στα άτομα που έχουν προσβληθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα