Υποτροπιάζει η οικονομία, SOS!

Άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου για την κατιούσα που έχει πάρει η ελληνική οικονομία σήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Τα «κακά μαντάτα» αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου και όπως χαρακτηριστικά συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης η οικονομία υποτροπιάζει εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας αλλά και της μη επίτευξης συμφωνίας με τους «θεσμούς».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφει μία σειρά δεικτών που αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης. Γίνεται για παράδειγμα λόγος, για επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά (-0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014), για μείωση καταθέσεων (από 160,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2014 σε 134 δισ. τον Απρίλιο 2015), καθώς και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

«Η τρέχουσα κατάσταση» αναφέρεται στην έκθεση «δεν απειλεί μόνο όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος το να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την ώρα που η οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αρχίζει να αλλάζει σε κατεύθυνση ευνοϊκή για την ίδια τη χώρα» υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα