Υπουργικό Συμβούλιο με ανύπαρκτο αφήγημα

Ήταν ένα μία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απλά για να γίνει. Θεωρητικά συζητήθηκε η πορεία του κυβερνητικού έργου, ενώ τέθηκαν και οι προτεραιότητες. Όμως και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το κυβερνητικό έργο εξαρτάται από τις συμφωνίες με τους εταίρους. Απλά για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους συνεδρίασε, προκειμένου να υπάρξει εν συνεχεία το non paper του Μαξίμου, προκειμένου να εξηγήσει το ανύπαρκτο αφήγημα του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και το κλίμα ήταν βουβό. Εξάλλου σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα αρχίζουν να πληρώνουν την λυπητερή με τους φόρους που έχουν επιβληθεί και όλοι αντιλαμβανόμαστε που πάνε τότε τα κάθε λογής αφηγήματα.

Πάντως όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι:

  • Για τα πνευματικά δικαιώματα (όπου έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ).
  • Βασικές διατάξεις για ΟΤΑ (ο ρουσφετονόμος Σκουρλέτη, ο οποίος και το πιθανότερο είναι να κοπεί από τους δανειστές).
  • Για πάταξη φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής (έρχονται περισσότεροι φόροι).
  • Για αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (επιστροφή στην Σοβιετία με την εθνικοποίηση του ΟΑΣΘ).
  • Για την ανώτατη εκπαίδευση (επιστροφή στο παρελθόν).
  • Για την πρωτοβάθμια υγεία (που είναι οι χιλιάδες προσλήψεις του Πολάκη;)

Βέβαια το Μαξίμου για να ευθυμήσει τους Έλληνες ισχυρίζεται στο non paper, ότι παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνική πλειοψηφία, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Και βέβαια μέσω του ενημερωτικού σημειώματος το Μαξίμου τονίζει πως “παράλληλα με τις παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει μετά την εκκίνηση των εργασιών της Βουλής στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς”. Κάτι που ως απειλή μπορούν να το εκλάβουν οι πολίτες.

ΚΙ ενδεικτικά αναφέρει: “Το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας και άλλα”.

Αντέδρασε το Ποτάμι

Η πρώτη αντίδραση για το Υπουργικό Συμβούλιο ήρθε από το Ποτάμι, το οποίο διαμέσου του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα επισημαίνει: “Αφού τελείωσαν τα παραμύθια περί ηρωικής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση διαφημίζει αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, ως το όχημα που θα μας οδηγήσει στη «νέα εποχή». Νομοσχέδια με διατάξεις, που γυρίζουν τη χώρα σε περασμένες δεκαετίες, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει, πλασάρονται ως προοδευτικά και φιλολαϊκά μέτρα.

* Αποτελούν πρόοδο οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία, που επαναφέρουν ρυθμίσεις της δεκαετίας του ΄80 και παγιώνουν την προβληματική κατάσταση στα ΑΕΙ, ακυρώνοντας ακόμη και τις λίγες μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί;

* Αποτελούν πρόοδο οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

* Αποτελεί πρόοδο η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ;

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι αδυνατούν να συγχρονίσουν τη σκέψη και τα βήματά τους με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς, όμως, γυρίζουν και τη χώρα σε ένα παρελθόν από το οποίο οφείλει να ξεφύγει”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα