Υποχρεωτικά POS για γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους

Εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση τερματικών POS από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους δέχονται οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της απόκρυψης εισοδημάτων.

Το… καμπανάκι χτυπάει για γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, επαγγελματίες δηλαδή που μοιάζει ευκολότερο να φοροδιαφύγουν, καθώς επίσης και επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως π.χ. οι Κυκλάδες ή η Αττική.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του το ενημερωτικό πόρταλ capital.gr, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα περιορίσει τα περιστατικά φοροδιαφυγής λόγω του ότι ο πραγματικός τζίρος επαγγελματικών κλάδων θα περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος το ΥΠ.ΟΙΚ. προχώρησε στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Έτσι δημιουργήθηκε το εξής κίνητρο: μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και στην περίπτωση που δεν το πραγματοποιούν θα χρεώνονται με επιπλέον φόρο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων θα υπάρχει κίνητρο με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται πολλές εφαρμοστικές αποφάσεις για το πλαστικό χρήμα και την είσοδό του στο φορολογικό μας σύστημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα