Υποψήφιος για βραβείο Grammy στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας» ο Γιώργος Πέτρου

O Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με διεθνή σταδιοδρομία, προσθέτει άλλη μία σημαντική διάκριση στο ενεργητικό του. Είναι υποψήφιος για βραβείο Grammy στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας» για την ερμηνεία του στον «Ottone» του Χαίντελ. Η τελετή απονομής των 60ών βραβείων Grammy θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

Από τους πλέον διακεκριμένους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του, ο Γιώργος Πέτρου, ακολουθεί λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και συμφωνικά κέντρα, καθώς και με συνεργασίες με διάσημες ορχήστρες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αι., ενώ το ρεπερτόριό του είναι ευρύτατο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεγάλη επιτυχία και με τη σκηνοθεσία μουσικού θεάτρου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, με την οποία κατόρθωσε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Υπό τη διεύθυνσή του, το σύνολο, υιοθετώντας τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, BBC-PROMS, Klara Festival) και σε διάσημες αίθουσες και θέατρα της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Αίθουσα Πλεγιέλ, η Bozar των Βρυξελλών, το Palau de la Música της Βαρκελώνης και η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Παράλληλα, ο Γ. Πέτρου συνεργάζεται τακτικά ως αρχιμουσικός με γνωστά λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σύνολα ανά τον κόσμο και έχει πλούσια δισκογραφία. Είναι υποψήφιος για πρώτη φορά για βραβείο Grammy, έναν από τους ισχυρότερους και σπουδαιότερους θεσμούς της διεθνούς δισκογραφίας, αλλά έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις για τις ηχογραφήσεις του: ECHO KLASSIK, Gramophon-Editor’s Choice, DIAPASON D’ OR, BBC RECORDING OF THE MONTH.

Για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα