Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι τον ερχόμενο χρόνο,  ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Μόνος υποψήφιος, ο 57χρονος Σουλτς υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο Σουλτς, εκλέγεται από το 1994 στο Ευρωκοινοβούλιο και  είναι ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας και στις αρχές του 2012 έγινε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο κεντροδεξιό στρατόπεδο το τοπίο είναι σύνθετο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το πανευρωπαϊκό κόμμα που συνασπίζει μεταξύ άλλων τη γαλλική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και το γερμανικό CDU.

Απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από το Μάρτιο του 2014. Σημειώνεται ότι ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανήκει στο ΕΛΚ.

Τέλος όπως είναι γνωστό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ακούγεται το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα