Υπόθεση έξι ομάδων η Ευρωλίγκα!

Που είναι οι εποχές που πρωταγωνιστούσαν και οι Ιταλοί με την Μπολόνια, τη Βαρέζε και την Τρέισερ, οι Λιθουανοί με την Ζαλγκίρις, οι Γάλλοι με τη Λιμόζ, οι Σέρβοι και οι Κροάτες, οι Ισπανοί και με άλλες ομάδες, ακόμη και οι Τσέχοι και οι Βούλγαροι;  Κάποτε το μπάσκετ είχε έναν  πλουραλισμό, αλλά πλέον αποτελεί κλειστό κλαμπ έξι ομάδων.

Το φαινόμενο αυτό μας αρέσει ιδιαίτερα, διότι μέσα σε αυτό το κλαμπ βρίσκονται και δύο ελληνικές ομάδες, τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια που λέγονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Ωστόσο, δεν παύει να είναι δείγμα ότι και στην καλαθοσφαίριση – όπως και στο ποδόσφαιρο – πρωταγωνιστούν πλέον μόνο οι ομάδες που ασχολούνται και δίνουν λεφτά. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες αυτές είναι έξι. Από το1995, τα τελευταία 20 χρόνια δηλαδή, αυτές οι έξι ομάδες έχουν σηκώσει 18 τρόπαια, ενώ από το 2002 και μετά καμία άλλη ομάδα δεν έχει μπει σφήνα.

Από το 2006 και μετά, μάλιστα, δεν έχει εμφανιστεί στο κλειστό αυτό κλαμπ ούτε φιναλίστ εκτός εξάδας (το 2005 ήταν η Ταού Κεράμικα φιναλίστ, όπου έχασε από τη Μακάμπι).

Σίγουρα το ότι οι Έλληνες μετέχουν σε αυτό το κλαμπ και μάλιστα πρωτοπορούν σε τίτλους είναι κάτι που μας συναρπάζει. Από το 1996 και μετά η Ελλάδα προηγείται και σε στέψεις (9) και σε συμμετοχές σε τελικούς (13). Ακολουθούν οι Ισραηλινοί με τέσσερις θριάμβους και τρεις ακόμη συμμετοχές σε τελικό (με μία ομάδα όμως, τη Μακάμπι).

Φαίνεται πως το συγκεκριμένο σπορ αφορά ελάχιστους. Άγγλοι,  Γερμανοί, Πορτογάλοι δεν ασχολούνται, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι αδύναμοι και σε κάποιες χώρες πιστεύουν ότι η μπάλα του μπάσκετ είναι κολοκύθα. Στην Ελλάδα, όμως, η ΑΕΚ γνώρισε το μπάσκετ στους Έλληνες φιλάθλους, ο Άρης το μετέτρεψε σε θέαμα, η Εθνική μας έκανε να το αγαπήσουμε και στη συνέχεια πήραμε μπροστά με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να αποτελούν, πλέον, ευρωπαϊκούς γίγαντες. Και εις ανώτερα, κι ας ασχολούμαστε μόνο εμείς κι εμείς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα