Υπό έλεγχο η φωτιά στα Κύθηρα

Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Κύθηρα αφού βοήθησε που έπεσαν οι ισχυροί άνεμοι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή εστία πυρκαγιάς. Ωστόσο το κόστος από τις καταστροφές είναι ανυπολόγιστο αφού έγιναν στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς». Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Καπάκης «όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις».

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μετά από ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες, έχουν καταφέρει να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά.Ωστόσο, παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω της πιθανότητας αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Γι’ αυτό τον λόγο, στο νησί εξακολουθούν να επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.Επιπλέον, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις, προκειμένου να επιτηρεί την περιοχή.

Στα θετικά προστίθεται και η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.

Σε κάθε περίπτωσης, πάντως, η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Παρασκευή το πρωί, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καταστρέφοντας ολοσχερώς τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

Δήμαρχος Κυθήρων: Έγινε λάθος συντονισμός

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην διαχείριση των εναέριων μέσων, καθώς πέρα από την χαρακτηριστική αργοπορία τους στην συνδρομή κατάσβεσης, οι ώρες που μπορούν να συνδράμουν ερχόμενα από την Ανδραβίδα είναι λιγοστές.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε ότι έγινε μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα