Υπό αφόρητη πίεση ο Σαμαράς

Τα πρώτα 24ωρα μετά την ήττα στις εκλογές πέρασαν αναίμακτα για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει το βράδυ της Κυριακής ότι δεν προτίθεται να τα παρατήσει. Ταυτόχρονα, επικοινωνώντας με τους βουλευτές της Ν.Δ., έδειξε ότι υιοθετεί πλήρως το σενάριο περί αριστερής παρένθεσης, λέγοντας ότι σε λίγους μήνες θα επανέλθει στο Μαξίμου.

Μετά όμως το κλείδωμα της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με την αρωγή των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ για την ηγετική ομάδα στη Ν.Δ.

Και αυτό διότι κάποιοι εκ των «αυλικών» έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η Ν.Δ. θα εμμείνει στην υποψηφιότητα Δήμα και θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Αυτό ήταν και το σπίρτο που άναψε τη φωτιά. Ήδη ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές της Ν.Δ. σπεύδουν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν τον Αβραμόπουλο, ακόμη κι εάν χρειαστεί να πάνε ενάντια στην κομματική γραμμή. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλιστα πρότεινε να αναλάβει πρωτοβουλία η Ν.Δ. και να μην επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει παιχνίδι.

Θετικά ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν και οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιώργος Βλάχος. Μάλιστα, ο βουλευτής Αττικής ζήτησε την άμεση παραίτηση Παπαμιμίκου, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία η αλλαγή ηγεσίας.

Όπως έγινε γνωστό, σε βαρύ κλίμα έγινε η συνάντηση Σαμαρά-Μεϊμαράκη, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής να τονίζει πως είναι ατόπημα να μην ψηφίσει η Ν.Δ. τον Αβραμόπουλο και ότι αυτός ακόμη κι εάν αποχωρήσει η ΚΟ θα παραμείνει για να τον ψηφίσει. Παράλληλα, ο Μεϊμαράκης επεσήμανε στον Σαμαρά τη λάθος προεκλογική στρατηγική, όπως επίσης και τη μη παράδοση στον Τσίπρα.

Ο Καραμανλής

Στο μεταξύ οι “καραμανλικοί” πιέζουν αφόρητα την ηγεσία και διαρρέουν ότι ο Κ. Καραμανλής είναι η μόνη λύση. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται στελέχη της Ν.Δ. στο γραφείο του και συζητούν για το μέλλον της παράταξης, ενώ είναι σημαντικό ότι η συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη προαναγγέλθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Όπως λέγεται, και η Μπακογιάννη, όπως και άλλα στελέχη, θα ζητήσει από τον Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Προς το παρόν, ουδείς έχει θέσει επισήμως θέμα ηγεσίας, όμως οι περισσότεροι ζητούν από τον Σαμαρά να αναλογιστεί τα λάθη του, να κάνει αυτοκριτική και να λάβει γενναίες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Μεϊμαράκης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου ως μια από τις ενδεδειγμένες κινήσεις εκτόνωσης αλλά και επανεκκίνησης της παράταξης.

Ο Αντ. Σαμαράς ήταν διστακτικός και δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ενώ λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε από τη στάση του Ευ. Μεϊμαράκη, που όμως μετέφερε τη φωνή της ηττημένης παράταξης, όπως έλεγαν πολλοί.

Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά στη Συγγρού, επικρατεί στάση αναμονής και, παρά την ήττα, η ηγετική του ομάδα αδυνατεί, όπως λένε πολλοί κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ., να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κάλπης.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα