Υπό κατάρρευση οι διεθνείς αγορές μετά τη νίκη Τραμπ

Πανικός επικρατεί στις αγορές και εκφράζονται φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν αυτός που υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, σημάδι ότι οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Το γεν, επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς μεταβλητότητας στις αγορές, έχει καταγράψει ράλι έναντι του δολαρίου.

Αναλυτικότερα, o Nikkei έκλεισε με πτώση 5,36% στις 16.521 μονάδες, ο Asia Dow σημείωσε πτώση 3,07% στις 2.855 μονάδες, ο Hang Seng κατλεγραψε απώλειες της τάξης του 2,92% στις 22.242 μονάδες, ενώ πιο ψύχραιμη ήταν η αντίδραση στην Κίνα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,43% στις 3.134 μονάδες.

«Οι αγορές βρίσκονται σε πανικό, τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αναδεικνύεται νικητής. Ο Τραμπ έχει πάρει τις δύο σημαντικότερες πολιτείες, τη Φλόριντα και το Οχάιο. Αν όντως κερδίσει τότε οι δημοσκοπήσεις θα έχουν και πάλι “κοροϊδέψει” τις αγορές» σχολίαζε νωρίτερα η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στην City Index.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 1,69% στις 96,204 μονάδες.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ενισχύεται κατά 3,87% στα 1.324,6 δολάρια η ουγγιά.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου φαίνεται πως αντέδρασε θετικά μετά τον λόγο του Τραμπ.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 3,73% στα 43,3 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διαμορφωθεί στα 44,83 δολάρια στη Wall Street. Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 3,34% στα 44,5 δολάρια το βαρέλι.

«Οι αγορές βρίσκονται σε πανικό, τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αναδειχθεί νικητής. Ο Τραμπ έχει πάρει τις δύο σημαντικότερες πολιτείες, τη Φλόριντα και το Οχάιο. Αν όντως κερδίσει τότε οι δημοσκοπήσεις θα έχουν και πάλι “κοροϊδέψει” τις αγορές» σχολίασε νωρίτερα η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στην City Index.

«Βουτιά» για το δολάριο – Σοκ στις αγορές συναλλάγματος

«Βουτιά» καταγράφει εν τω μεταξύ και το δολάριο.

Η νίκη του Τραμπ αποτελεί το δεύτερο πλήγμα στις αγορές συναλλάγματος σε λιγότερο από πέντε μήνες, καθώς τον Ιούνιο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 3,5% έναντι του γεν, στα 101,94, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το Brexit. Έναντι του ευρώ υποχωρεί κατά 1,8% και έναντι του ελβετικού φράγκου υποχωρεί κατά 2%.

«Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική αναταραχή. Η σημασία του γεγονότος είναι μη μετρήσιμη» σχολίασε ο Jeremy Cook, επικεφαλής οικονομολόγος στην World First U.K. Ltd.

Πλέον οι αγορές αποτιμούν το ενδεχόμενο η Fed να μην προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν, καθώς η μεταβλητότητα εντείνεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα