Υπό συνεχή… έκπτωση η αγορά

ΔΥΣΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

 

«Όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν». Αυτή η φράση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου ταιριάζει γάντι στο κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Διαβάζοντας τα στοιχεία κατά το δοκούν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Κι όμως, βάσει των όσων βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, αποδεικνύεται ότι η λέξη «ευημερία» έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιό τους. Όμως και για το λιανικό εμπόριο η κατάσταση δεν θυμίζει ευημερία. Τουναντίον, οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν μία πτώση του τζίρου που κυμάνθηκε περί του 20%. Ταυτόχρονα η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι εξανεμίστηκαν από τις τράπεζες περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!

Τα καταστήματα
Η μείωση στην εμπορική αγορά της Αθήνας κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 20%, ενώ αντίστοιχο ήταν το εύρος πτώσης και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στον Πειραιά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΕΕ, μία στις δύο επιχειρήσεις επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις τέσσερις μεταξύ 41% και 50%, δύο στις δέκα μικρότερη του 20% και μία στις δέκα πραγματοποίησε εκπτώσεις μεγαλύτερες από 50%.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης, παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στο ύψος των εκπτώσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 41% και 50% ήταν μεγαλύτερο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Σχετικά με τις πωλήσεις, το 83% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 13% ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα και 4% σε καλύτερα.
«Το 2017 είναι μια ακόμα χρονιά, που η εμπορική κίνηση της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων βαίνει μειούμενη, με βάση και τις εκτιμήσεις 63 εμπορικών συλλόγων τοπικών αγορών από όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2017. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 300 επιχειρήσεων σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Επιπλέον, οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη διερευνήθηκαν ξεχωριστά. Τέλος, καταγράφηκαν οι εκτιμήσεις των ομοσπονδιών και 63 Εμπορικών Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ σε όλη τη χώρα.
Η άποψη της πλειονότητας των επιχειρηματιών, για το ποια ήταν η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από την έναρξή τους στις 9/1/2016, και η δεύτερη καλύτερη περίοδος ήταν η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έως 31/1/2016. Ο Φεβρουάριος έδειξε τη μεγαλύτερη κόπωση από πλευράς επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος καταναλωτών σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δήλωσε ότι δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των περίπου 50 ημερών.

Κίνηση Κυριακής
Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι δεν τον επηρέασε και μόλις το 15% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά. Μόλις το 2% των επιχειρήσεων έχει προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τη λειτουργία του καταστήματος τις Κυριακές. Στο 31% έχει επεκταθεί το ωράριο εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 67% ο ιδιοκτήτης έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Το 83% των επιχειρηματιών που άνοιξαν το κατάστημά τους την Κυριακή δηλώνει ότι η κίνηση αυτή επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό το λειτουργικό κόστος. Περίπου δύο στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσε ότι το γεγονός ότι ανοίγουν τις Κυριακές δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα του καταστήματός τους. Ένας στους πέντε απάντησε ότι η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά λίγο και το υπόλοιπο 8% είτε κατά πολύ.

«Σηκώθηκε» 1,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις τον ιδιωτών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, υποχωρώντας στα 119,7 δισ. ευρώ από 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 562 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 972 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2017 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 2,176 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, μείωση κατά 1,4% εμφάνισαν τον Ιανουάριο και οι χορηγήσεις των τραπεζών σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 885 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 124 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αρνητική κατά 221 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 157 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα