Φάμμελλος: «Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την ανακύκλωση»

«Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν τον μονόδρομο της ταφής. Αρχικά τις χωματερές για τις οποίες σήμερα πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα 45,5 εκ ευρώ και στη συνέχεια τους ΧΥΤΑ». Αυτό δηλώνει ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμμελλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση να προχωρήσει η ανακύκλωση ούτε να αλλάξει η κοινωνίας μας». Στον λόγο αυτό, αποδίδει την «τραγική καθυστέρηση της χώρας» στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, «μέχρι το 2015», που με την πολιτική αλλαγή, όπως σημειώνει, υλοποιήθηκε η ριζοσπαστική αλλαγή στο υφιστάμενο σύστημα διαχείριση των αποβλήτων με την εκπόνηση και νομοθέτηση του νέου εθνικού σχεδιασμού της διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

Μοντέλο, σημειώνει ο κ. Φάμμελλος, απόλυτα συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο καθώς «δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση , τροφοδοτεί την κυκλική οικονομία και μειώνει το κόστος διαχείρισης».

Τονίζει, τέλος, ότι η χώρα από το 2011 χρειαζόταν ένα νέο εθνικό σχέδιο – βάση οδηγίας της ΕΕ του 2008 – αφήνοντας αιχμές κατά της τότε επιλογής της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην υλοποίηση φαραωνικών έργων με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, «σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες και σημαντικό μη παραγωγικό κόστος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα