Φάρμακο για τον καρκίνο αυξάνει την παραγωγή ωαρίων

Μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη βρέθηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μια και γυναίκες οι οποίες τους χορηγήθηκε θεραπεία για Λέμφωμα Hodgkin, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση των θυλακίων ωαρίων.

Η συνήθης χημειοθεραπεία για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ονομάζεται ABVD και παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία είχαν το δεκαπλάσιο αριθμό ωαρίων από τις υπόλοιπες γυναίκες. Για κάποιο λόγο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το φάρμακο για τον καρκίνο όχι μόνο δεν επηρέασε τη γονιμότητά τους αλλά την αύξησε σημαντικά σε βαθμό έκπληξη!

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες για πρώτη φορά είδαν τη δημιουργία νέων θυλακίων παραγωγής ωαρίων στις ωοθήκες έστω και σε ένα μικρό δείγμα γυναικών. Ακόμα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τα δείγματα των ιστών από τις ωοθήκες είχαν χαρακτηριστικά μικρότερων ηλικιών και κυρίως πολλά ωάρια προς ωρίμανση.

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν τα ωάρια αυτά θα ωριμάσουν φυσιολογικά ωστόσο η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες γονιμότητας στις γυναίκες.

Η θεραπεία ABVD περιλαμβάνει τέσσερις δραστικές ουσίες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να διερευνηθεί κάθε μια από αυτές για τις ιδιότητες τους ενώ για η συγκεκριμένη παρατήρηση ενδέχεται να είναι και αποτέλεσμα του σοκ του οργανισμού από την ισχυρή χημειοθεραπεία.

Πηγή: http://ifertility.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα