“Φέρνουν και νέο μνημόνιο”

Σε μία ακόμη ομιλία της η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης. Μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη Ρόδο που βρέθηκε έκανε λόγο για συνθηκολόγηση, την οποία χαρακτήρισε ως «συνθηκολόγηση ηττημένου», επισημαίνοντας ότι «ο λαός μας βιώνει με τον χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της τυχοδιωκτικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και τονίζοντας ότι «η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει νέες περικοπές, νέες αιματηρές θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο», τόνισε η κα Γεννηματά. Αναφερόμενη δε, στην κυβέρνηση, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να περιμένει από εμάς συναίνεση ή συνενοχή».

«Η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς», είπε στην συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκώντας έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία. «Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει ισοπεδωτικά το αύριο της χώρας με το δικό της, σαν να μη μας δίδαξε τίποτα η κρίση και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν. Ας μη γελιόμαστε. Οι οικονομικές παθογένειες της αγοράς δεν θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις νεοφιλελεύθερες δεξαμενές σκέψεις», επεσήμανε η κα Γεννηματά.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο στα Δωδεκάνησα, όσο και σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη να λειτουργήσει στη Ρόδο ογκολογικό και ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, στην ανάγκη ανάπτυξης της τηλεϊατρικής και στην στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Προοδευτική πρόταση

«Δουλεύουμε για μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα», ανακοίνωσε η κα Γεννηματά, που όπως είπε «πρόκειται για έναν οριζόντιο στρατηγικό σχεδιασμό που προβλέπει πιλοτικά αναπτυξιακά projects σε όλη την περιφέρεια, με έμφαση στα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής». Πρέπει να υπάρξει «ένα αναπτυξιακό σοκ στην Ελλάδα», επεσήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βγει η νέα γενιά μπροστά για να σηματοδοτήσει τη στροφή και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης πάνω σε δύο πόλους: Ο ένας πόλος θα πρέπει να είναι εκείνος των μεγάλων, ξένων, διακρατικών επενδύσεων που προέκυψαν, και που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες. Ο δεύτερος αναπτυξιακός πόλος «θα συγκεντρώσει, θα αναδιαρθρώσει, θα επεκτείνει και θα βοηθήσει την εξωστρέφεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανικές, μεταποιητικές».

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε μια νέα συμφωνία κοινωνίας-κράτους και αγοράς» είπε η κα Γεννηματά.

Τέλος, αναφερόμενη στην προσπάθεια δημιουργίας «της νέας μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια αυτή, «με σκοπό να δώσουμε πάλι πίσω την παράταξη στο λαό». «Ξεκινούμε το μεγάλο ταξίδι με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας της η κα Γεννηματά.

Για τα έσοδα

Από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υστέρηση στα έσοδα το α’ τρίμηνο του έτους, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η υστέρηση των εσόδων στο α΄ τρίμηνο 2017 κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, οφείλεται σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών στη μη είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια που είχε προβλεφθεί να γίνει τον Μάρτιο.

Αυτό που προκύπτει όμως από τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ είναι ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί εφέτος η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%. Ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία θα υπάρξει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ανάπτυξη φέτος 2,7%,ήδη το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τη δική του αναθεώρηση.

Αυτή είναι μια ψύχραιμη και ρεαλιστική εκτίμηση που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία  και αποδεικνύει πολύ καθαρά ότι

  1. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί που προεξοφλούν υψηλά πλεονάσματα και άρα ενεργοποίηση των αντιμέτρων είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το μόνο σίγουρο είναι ο πέλεκυς σε μισθούς και συντάξεις.
  2. Η πολιτική της υπερφορολόγησης που επέλεξε η κυβέρνηση επί δύο έτη, δεν αποδίδει σε βάθος χρόνου.
  3. Το κεντρικό ζητούμενο της χώρας στο οποίο ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να δώσει απάντηση επί 27 μήνες είναι η ανάπτυξη.
  4. Όλα τα μέτρα των 9 δισ. που ψηφίστηκαν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και τα 3,6-4,0 δισ. που έρχονται για ψήφιση απορρέουν κατά κύριο λόγο από την ύφεση στην οποία ακινητοποίησαν την χώρα με αποκλειστική τους ευθύνη.

Όσο για τα αεροδρόμια το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η μετάθεση για ένα-δύο μήνες της πληρωμής του 1,2 δισ. ευρώ.

Τόσο οι επενδύσεις όσο και τα αναμενόμενα οφέλη από αυτές στην κίνηση των αεροδρομίων καθυστέρησαν επί δύο ολόκληρα χρόνια τη μια γιατί έψαχναν μαντήλι για τα δάκρυα του κ. Σπίρτζη και την άλλη ηρεμιστικά για τον κ. Πολάκη.

Τα μόνα μέτωπα παραγωγής στα οποία τα καταφέρνουν ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν είναι αυτά της προπαγάνδας και των εξεταστικών, γι’ αυτό και είναι αδύνατον να βγάλουν τη χώρα από την κρίση”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα