ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Το λάθος του… πρωτάρη!

Σε φιάσκο ολκής αναδείχθηκε η πρώτη απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να ανασχηματίσει την κυβέρνηση του. Η έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής έσυρε τον πρωθυπουργό πίσω από τις εξελίξεις υποχρεώνοντας τον να προχωρήσει σε μια κίνηση την οποία ούτε πιστεύει ούτε και επιθυμούσε.

 

Η ιστορία διδάσκει. Όχι όμως στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επέτρεψε να σέρνεται επί μακρόν η «είδηση» για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός δεν παραδειγματίστηκε από τους προκατόχους του, οι οποίοι είχαν ως βασική τους αρχή να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό του.

Το ολέθριο λάθος του Αλ. Τσίπρα είναι πως δεν σταμάτησε εγκαίρως την παραφιλολογία. Η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι ως ένδειξη αλλαγής αν και εφόσον το ΣτΕ δικαίωνε την κυβέρνηση. Μάλιστα, την 21η Οκτωβρίου, κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους στοιχημάτιζαν ότι πριν την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου όλα θα είχαν τελειώσει. Πληροφορίες θέλουν να είχαν πείσει και τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης. Την τελευταία στιγμή όμως επικράτησαν οι σοβαρότεροι και το σενάριο αυτό αποσύρθηκε από το τραπέζι. Η δε έκβαση στο ΣτΕ έδειξε πως δεν υπήρχε χρόνος για παιχνίδια αλλά θα έπρεπε άμεσα να στραφούν στην ουσία που δεν είναι άλλη από την αξιολόγηση και τις αμφισβητούμενες προσπάθειες για το χρέος (διαβάστε σχετικά στη σελ. 6).

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι (και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη) με σχετικές δηλώσεις τους προσπάθησαν μάταια να πείσουν πως η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη ανασχηματισμού, αλλά δουλειάς. Το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μόνο που η ζημιά είδε ήδη γίνει. Άλλωστε η Όλγα Γεροβασίλη προφανώς λόγω απειρίας ήδη από τον Μάιο απαντούσε σε ερωτήσεις περί ανασχηματισμού τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τα σενάρια που εξυπηρετούσαν τα ΜΜΕ.

Το χειρότερο, όμως, για την κυβέρνηση προέκυψε από μια διαρροή η οποία έδειχνε ποια θα ήταν τα νέα υπουργεία. Ο σχεδιασμός αυτός είχε γίνει προτού αποφασιστεί να μπει το ενδεχόμενο σε βαθιά κατάψυξη και είχε σταλεί στο ΣτΕ για γνωμοδότηση.

Από το Μαξίμου επιχείρησαν να περιορίσουν τη ζημιά που είχε γίνει σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στη δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται.

Θύμιζαν δε πως σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού.

 

Το κουτί της Πανδώρας

Το κουτί της Πανδώρας όμως είχε ήδη ανοιχτεί. Ο σχεδιασμός προέβλεπε σημαντικές αλλαγές που προκάλεσαν αντίδραση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και καταγράφηκαν περιστατικά όπου νυν υπουργοί εγκατέλειψαν επί της ουσίας τις αρμοδιότητες τους έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Για την ιστορία σύμφωνα με τις διαρροές δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

– Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

– Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

– Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

– Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

– Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μπροστά στα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και ενώπιων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως μόνη λύση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Είχε προηγηθεί η επαφή του με προσωπικότητες εντός και εκτός του κόμματος οπότε και μετέφερε τα αποτελέσματα στους συνομιλητές του. Δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως ο ίδιος ήταν αντίθετος με την χρονική στιγμή αλλά πλέον εκβιαζόταν από τις συνθήκες.

Μετά το πράσινο φως και από το Πολιτικό Συμβούλιο, η Παρασκευή αναδείχθηκε ως μέρα ανασχηματισμού. Με την διαφορά πως ενώ η πρώτη ενημέρωση ήθελε αυτός να ανακοινωθεί μέχρι τις 13.00-14.00 εν τέλει οι ζυμώσεις κράτησαν πολύ περισσότερο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα