Φασούλι το φασούλι…

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στις προσλήψεις περιττών συμβούλων υπουργών και άλλων προνομίων, προς όφελος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμάει ότι θα εξοικονομήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικά χείλη την ώρα που η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει μια τόσο σκληρή πολιτική λιτότητας, ήταν πρόκληση να συνεχίζεται το καθεστώς των δεκάδων συμβούλων. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι το προσδοκώμενο ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα προκύψει από τις παρακάτω ενδεικτικές δράσεις:

-Τη μείωση των ειδικών επιστημόνων, μετακλητών και αποσπασμένων από 1.173 σε 554 άτομα. Η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες, κλπ) ανέρχεται σε 11,4 εκατ. ευρώ. Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρχαν υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα την κατηγορία των υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει τον υπέρογκο αριθμό των 1.173 συνεργατών.

-Τη διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών που ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ.

-Τις διαφορές στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας/φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της Ε.Ε. κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες, κ.ά.

-Την αποδέσμευση έως σήμερα 792 αστυνομικών από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ).

Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα