Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών

∆ύο πολύ ιδιαίτερες προτάσεις για µια διαφορετική µατιά στην αισθητική του ύστερου 18ου αιώνα θα ερµηνεύσει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εµφάνιση για την νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, που εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς), την Πέμπτη, 14 Σεπτεµβρίου, ώρα 20.30.

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωµένης φόρµας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο. Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Η Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα») του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν από τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργου του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και την νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραµµα της συναυλίας περιλαµβάνει επίσης το συµφωνικό ποίηµα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραµµατικής µουσικής της ευρωπαϊκής µουσικής ιστορίας.

Το πρόγραµµα συµπληρώνεται µε το «∆ειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άµισθος διευθυντής του.

Πρόγραµµα

. Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συµφωνικό ποίηµα S. 97

. Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, op. 33

. Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): ∆ειλινό

. Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (Συµφωνιέττα)

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα